O târgujiancă, pasionată de artă japoneză
Aida Denisa Opîrlesc are 14 ani este din Târgu Jiu şi practică o artă cunoscută mai degrabă în Japonia decât la Târgu Jiu. Este vorba de origami şi se poate mândri că este singura din Târgu Jiu care are această pasiune şi o şi practică cu mult interes.
Reporter: Ce este origami şi cum ai descoperit tu această artă?
Aida Denisa Opîrlesc: Origami provine din limba japoneză şi înseamnă arta de a îndoi hârtia, ori = a îndoi şi kami = hârtie. Am descoperit această pasiune căutând pe Internet o activitate extraşcolară pentru că mă plictiseam şi am dat peste această artă. Am zis să încerc şi eu şi mi-a plăcut mai ales că mi-a ieşit din prima modelul.
Reporter: De cât timp practici origami?
Aida Denisa Opîrlesc: Eu am descoperit origami acum un an şi tot de atunci practic această artă. La început am încercat un model simplu şi mi-a ieşit chiar mai bine decât mă aşteptam.
Reporter: Câte modele putem găsi în colecţia ta?
Aida Denisa Opîrlesc: Nu ştiu un număr însă pot să spun ca am de ordinul sutelor, am făcut mai multe origami 3D dar am şi foarte multe kusudame.
Reporter: Ce înseamnă kusudame?
Aida Denisa Opîrlesc: Kusudame în japoneză înseamnă o bilă medicinală în care se punea un gaz vindecător şi se atârna pe vremuri la capul bolnavilor, însă astăzi are mai mult rol de obiect decorativ.
Reporter: Cât timp îţi ia să faci un model mai complicat?
Aida Denisa Opîrlesc: La un model mai greu lucrez mai mult timp pentru că depinde de ce fel de origami este, ele se împart în două categorii: origami modular adică din două sau mai multe module şi origami nemodular care este format dintr-o singură bucată de hârtie. În principiu lucrez la ele după ce vin de la şcoală şi după ce îmi fac temele. Dacă am un model care mă atrage foarte mult muncesc neîntrerupt la el până îl termin.
Reporter: Modelele sunt pură imaginaţie sau sunt luate de pe net?
Aida Denisa Opîrlesc: Majoritatea modelelor pe care le-am făcut până acum sunt luate de pe net, am văzut diagrama sau filmul tutorial şi am încercat şi eu, însă am şi o creaţie proprie, este vorba de o vază, origami 3D, pe care pot pune ce iniţială vreau eu, toată din hârtie.
Reporter: Care este materia de bază în realizarea unui origami?
Aida Denisa Opîrlesc: Materia de bază este hârtia colorată, iar în funcţie de model mai pot adăuga şi accesorii cum sunt fire transparente, mărgele, panglici şi esenţial este şi lipiciul. Există şi hârtie specială de origami însă este foarte scumpă şi nu se găseşte în Târgu Jiu.
Reporter: Există vreun model pe care nu ai reuşit să îl faci?
Aida Denisa Opîrlesc: Există modele foarte grele cu peste 2.000 de îndoituri pe care nu cred că aş reuşi să le fac, în schimb am un păun de mărime medie care are peste 1.000 de module de hârtie.
Reporter: Ai participat la concursuri de origami, există astfel de concursuri?
Aida Denisa Opîrlesc: Da există concursuri în cadrul festivalurilor origami, chiar săptămâna trecută a fost la Cluj festivalul de artă niponă însă nu am putut să ajung.
Reporter: Există vreun loc în care ai expuse modele de origami?
Aida Denisa Opîrlesc: Da este o expoziţie la o librărie din centrul oraşului unde sunt expuse modelele mele, iar de Crăciun o să mai am o expoziţie la Palatul copiilor împreună cu o prietenă pasionată şi ea de origami.
Reporter: Te-ai gândit vreodată să faci bani din această pasiune?
Aida Denisa Opîrlesc: M-am gândit şi la asta, ştiu că ar fi o idee de afacere dar pentru a face bani din origami trebuie să practici la cel mai înalt nivel, deocamdată nu acesta este scopul meu, ci să fac cât mai multe modele şi să mă perfecţionez.