O sută de porci omorâți într-o comună din Gorj

În comuna Drăguțești din județul Gorj au fost uciși, în ultima perioadă, în jur de 100 de porci, din cauza pestei porcine africane. Focarele s-au răspândit rapid. Virusul ar fi pornit de la cadavrul unui mistreț.

„S-au omorât până acum aproximativ 100 de porci. Astăzi nu s-a mai anunțat nimic. Am avut câtvea zile foarte grele. O persoană a avut în jur de 50 de porci, în rest, din gospodării mai mici. Sunt focare și la Rovinari, am vorbit și cu domnul primar de la Bălești, am înțeles că sunt probleme și acolo și la Telești”, a transmis primarul comunei Drăguţeşti, Ion Popescu, pentru ziarul Pandurul.

Persoanele care au respectat reglementările în vigoare şi au declarat animalele, vor primi despăgubiri: „Porcii s-au cântărit, cei care aveau animalele declarate vor fi despăgubiți, cei care nu, vor avea doar pierderi, din păcate. Am înțeles că se oferă în jur de 7 lei sau 8 lei pe kg, în funcție de carcasa porcului”, a mai spus edilul.

Virusul ar fi pornit de la un cadavru de mistreţ: „E o infecție cu virusul pestei porcine africane, pornită de la un cadavru de mistreț găsit pe data de 31 mai, în fondul de vânătoare Câmpești-Tâlvești. De acolo, datorită mișcărilor umane, după lemne, după ciuperci, s-a împrăștiat în toată zona. Începem să punem stăpânire, s-au redus cazurile. Unde au fost cazuri pozitive am aplicat prevederile legislației sanitar veterinare precum și deciziile Centrului local de combatere a bolilor. Sunt în jur de 17 focare confirmate de pestă porcină africană în localitățile din comuna Drăguțești, Dâmbova, Cârbești, Tâlvești, Vârț. Și în curs de examinare la comuna Telești și Tismana”, a spus directorul DSVSA, Florin Gorcea.

Vizualizări: 4,314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: