Când vrei să ”rezolvi” o problemă și creezi una mai mare. Cazul administrației Baia de Fier

Consilierii din Baia de Fier, în frunte cu primarul Dumitru Turbăceanu, se pregătesc ”să rezolve” problema apei din comună prin crearea unei situații și mai greu de gestionat în viitor, prin înstrăinarea unui patrimoniu din zona Rânca în favoarea orașului Novaci. Nu rezolvă lipsa apei potabile de la robinet, problema reală a oamenilor, ci doar îi scapă de Aparegio, dar prețul este uriaș.

Teama de un posibil eșec electoral generat de problema lipsei apei potabile în Baia de Fier pare să ducă administrația locală într-o zonă și mai gravă, prin renunțarea la patrimoniul comunității. Aceasta este concluzia după discuții oficiale și neoficiale cu persoane din Baia de Fier, cetățeni activi sau consilieri locali. De ce nu este apă la robinet este o întrebare de care nu va scăpa primarul Turbăceanu. Între timp mai apare una.


Pe 30 iunie este programată ședința de Consiliu Local pe ordinea căreia se află și proiectul privind ”trecerea din domeniul public al comunei Baia de Fier și din administrarea Consiliului Local Baia de Fier în domeniul public al orașului Novaci și în administrarea Consiliului Local Novaci, a bunurilor care alcătuiesc sistemul de alimentare cu apă și canalizare proprietatea comunei Baia de Fier situate în zona turistică Rânca - Corneșul Mare”.

Proiectul a mai fost pe ordinea de zi în luna mai, dar după opoziția unor consilieri și a unor cetățeni, acesta a fost retras.

Mai concret, Primăria Baia de Fier cedează Primăriei Novaci rețeaua de apă și canalizare din zona Rânca, precum și captările de apă. De una din captări depinde și alimentarea cu apă a satului Cernădia din Baia de Fier. De-a lungul anilor au fost făcute investiții de zeci de milioane de lei, însă după cum explică un consilier local, Adrian Anghel, nu este niciun prejudiciu, pentru că nu erau banii locuitorilor din Baia de Fier, ci au fost sume din proiecte.


Dar să o luăm cu începutul. 

A explicat mai bine care este planul viceprimarul din Baia de Fier, Dan Panduru, dat fiind că primarul Dumitru Turbăceanu este de negăsit. Panduru spune că este necesară darea în administrare a sistemului de apă și a captărilor din Rânca Novaciului, astfel încât această zonă să rămână în Aparegio, iar Baia de Fier să se retragă din operatorul regional, dar și din ADIA. Viceprimarul spune că nu a fost găsită altă cale. ”Trebuie să dăm proprietatea pentru că dacă ar fi în administrare Novaci nu ar putea da mai departe în administrare către Aparegio”, explică vicele. După ce va ieși Baia de Fier din Aparegio, sistemul de apă va fi gestionat de o firmă înființată recent de primărie. 

Autoritățile nu au calculat încă dacă metrul cub de apă va fi mai ieftin decât la Aparegio și dacă această nouă firmă are capacitatea de a gestiona rețeaua. ”Nu am făcut un calcul, dar cred că va fi mai ieftin decât la Aparegio. Așa trebuie, nu se poate altfel. Noi am intrat în Aparegio mai mult forțat. Canalizarea e comună cu Novaci, o gestionează Aparegio. Ca să putem ca Rânca să fie separat de Baia trebuie să o dăm în proprietatea Novaci, nu în administrare. Și noi ieșim și din ADIA. Dar mai sunt multe proceduri până acolo”, subliniază vicele.

Dan Panduru mai spune că va fi încheiat și un contract în care vor fi prevăzute niște clauze, în general legate de captările de apă, dat fiind că un sat din Baia de Fier se alimentează din captări ce vor aparține Novaciului. ”Vom avea un contact cu niște clauze, dacă nu se respectă o să revină la noi. Clauza e să asigure apa”, spune Panduru. 


Primarul câștigă din această situație, explică consilierul Adrian Anghel. 

Așadar, primarul vrea să scape urgent de problema apei și facturilor de la Aparegio pentru că altfel alegerile care vin nu sunt unele ușoare. Baia de Fier, o localitate de interes turistic, una extrem de importantă în zona de sub munte, nu are apă în mijlocul sezonului. Dacă proprietarii pensiunilor și-au mai făcut singuri infrastructură pentru apă, locuitorii nu. 

”Ce pot să spun este că domnul primar face totul pentru comunitate. Tot ce a făcut până  acum a făcut bine. Domnul primar câștigă aș putea spune. Eu am încredere în domnul primar”, a menționat consilierul. L-am întrebat pe consilierul Anghel dacă are apă. A spus că are. L-am întrebat dacă nu se teme că ar putea rămâne fără, dat fiind că satul din care provine, Cernădia, va depinde de captările pe care tocmai le cedează la Novaci. A spus că nu. Crede că este cea mai bună decizie pentru toată lumea. 


Un alt consilier, Laurențiu Vasilache, declară că ceea ce se întâmplă e bătaie de joc: ”O să facă ce vrea primarul, adică bătaie de joc. Acesta este titlul: Și-au bătut joc. Eu am fost împotrivă de la început și o să fiu tot împotrivă”. 


Comunitatea este revoltată pentru că în fapt, oamenii primesc facturi de la Aparegio deși nu au semnat contract cu Aparegio. De ce nu au semnat? Nu din cauza prețului foarte mare, ci din cauza prețului absolut imens când la robinet nu este apă ori este neagră. Dar și viceprimarul spune că este apă în Baia de Fier. ”Mai sunt perioade. Când plouă vine cu mizerie pentru că avem captările la suprafață, ar trebui îngrădite. Dar este apă. (…) a fost o perioadă când era neagră, dar atunci era pentru că Aparegio dăduse drumul la stația de clorinare și țevile vechi, întâi a venit murdară”, explică viceprimarul.

Problema facturilor emise de Aparegio și neplătite de locuitori rămâne. Primăria a furnizat Aparegio un tabel cu locuitori după rolul de la Registrul Agricol, dar altfel stau lucrurile în gospodării. Familiile nu sunt atât de mari ca în registrul agricol, și nici consumul. Dar facturile da. Cel mai probabil Aparegio va trece la executări, chiar dacă Baia de Fier va părăsi Aparegio. 

La final, locuitorii vor fi fără apă, dar cu facturi de plătit la Aparegio, bunurile comunei și captările de apă ajung la Novaci, dar primarul ”rezolvă” problema apei. O dă la vecini.  


Nota redacției: Primarul Dumitru Turbăceanu nu a putut fi contactat deși a fost sunat de mai multe ori. Pandurul va publica oricând un punct de vedere dacă acesta va decide să dea unul.

Vizualizări: 2,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: