O super legumă se va cultiva în România și va fi udată cu apă sărată
Super-leguma viitorului care se cultivă deja în România nu ține cont de schimbările climatice care afectează și țara noastră. În această perioadă este nevoie de cereale și legume care să reziste la capriciile vremii, iar asta caută cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Un soi de super-legume se cultivă experimental în serele Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură și ale Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Aceștia au deja în curs de ameliorare o legumă care are și proprietatea de a reabilita terenuri degradate din cauza sărăturii acumulate în pământ.
La Buzău a intrat în studiu o plantă care poate fi irigată cu apă de mare. Este vorba despre salata Salsola Soda, care este și comestibilă și poate fi consumată atât de oameni, cât și de animale. „Venim în sprijinul fermierilor pentru desalinizarea acestor soluri, introducând în cultură o specie nouă, Salsola Soda, care are capacitatea de a extrage sarea din sol, o acumulează în plantă și este comestibilă pe deasupra. Este o plantă care poate fi consumată atât de om, cât și de animale și, de ce nu, să mergem mai departe și să obținem din ea sare vegetală. Această plantă are capacitatea de a absorbi sare din sol până la 40% din masa ei uscată”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Salsola Soda a fost adusă din Noua Zeelandă şi, de mai mulţi ani, este cultivată experimental în serele din Buzău. Forma frunzelor acestei salate seamănă puțin cu mărarul, dar sunt ceva mai mari şi mai rare, iar la gust seamănă cu salata clasică.