O nouă victorie în instanță pentru preotul Barză

Preotul Ionuț Cosmin Barză a avut câștig de cauză la Tribunalul Gorj după ce Protoieria Târgu Jiu a făcut recurs în procesul în care vrea să scape de preot. Conflictul este însă departe de a fi stins, iar preotul se așteaptă ca Biserica să continue procesele. 

În primă fază, s-a dorit evacuarea lui Cosmin Barză din biserica pe care a ridicat-o acesta în urmă cu zece ani în Cartierul Primăverii, cu sprijinul comunității. 

În primă instanță, a avut câștig de cauză preotul. Protoieria a făcut apel, dar verdictul nu a fost modificat. “Respinge apelul ca nefondat.Obliga apelanta sa achite intimatului suma de 500 de lei cheltuieli de judecata in apel.Definitiva.Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei”, e decizia Tribunalului Gorj.

De luni bune sunt în conflict preotul Barză și Mitropolia Olteniei. Preotul spune că a fost suspendat fără motiv și din senin în timp ce Mitropolia Olteniei susține că divorțul ar fi fost motivul destituirii. Mai mult, mai-marii Bisericii s-au supărat și din cauza ieșirilor lui Cosmin Barză în presă și a postărilor pe care le-a făcut acesta din urmă pe rețelele de socializare.

Între timp, preotul s-a călugărit și ține slujbe chiar în propria casă. La biserica din lemn, a fost desemnat un alt preot.

Oamenii din zonă au semnat chiar și o petiție online prin care au cerut să fie păstrat părintele Barză ca preot paroh. Petiția a fost semnată de peste 300 de târgujieni.

În continuare, preotul susține că este victima unui abuz: „Consider că este un abuz ce s-a întâmplat în cazul meu. Nu aș fi un caz unic, ei au experiență în domeniu, știți, dracul a îmbătrânit foarte tare și face răutăți peste aștepările noastre. Nu pot ei să pună monopol pe tot”.

Mitropolia Olteniei spune că divorțul ar fi principalul motiv al înlăturării, dar nu singurul. „Preotul divorţat nu mai poate să slujească din considerente canonice într-o parohie. Nu poate să fie un exemplu pentru comunitate. Există motive de neascultare prin declarațiile pe care le-a făcut, și pe Facebook  au denigrat biserica în contextul mediatic online. Poți să aduci sminteală oamenilor care te cred pe cuvânt”, a reacționat Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Vizualizări: 2,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: