O nouă decizie în dosarul „Ydail”
Decizie la Curtea de Apel Craiova în dosarul „Ydail”. După ce Tribunalul Gorj a decis să îndepărteze probele care se bazau pe interceptările convorbirilor telefonice, procurorii au făcut contestație la Curtea de Apel Craiova.
Instanța a trebuit să se pronunțe cu privire la sesizarea Curții Europene de Justiție în acest caz. Asta după ce judecătorii CCR au decis că SRI nu poate fi organ de urmărire penală, iar probele obținute cu ajutorul ofițerilor serviciului secret au fost declarate neconstituționale.
„Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Amână pronunţarea asupra contestaţiilor întemeiate pe disp. art. 347 C.p.p. formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi de inc. Şandru Ştefan-Doru la data de 23.09.2019. Definitivă cu privire la cererea de sesizare a C.J.U.E. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu”, se arată în minuta sentinței de joi a Curții de Apel Craiova.
Șapte foști și actuali primari au fost acuzați de atribuire de lucrări publice pe șpagă firmei de construcții Ydail din Turceni. Este vorba de edilii din Slivilești, Cătunele, Urdari, Bărbătești, Aninoasa, Melinești – Dolj, dar și de fostul primar din Negomir, Ion Gruescu. Pe lista inculpaților se află și Doru Şandru, administratorul Ydail Construct. Cu toții au fost reținuți, pentru 24 de ore, în urmă cu circa patru ani.
Cum rechizitoriul s-a bazat mai ales pe interceptări telefonice făcute de SRI, primarii așteaptă acum soluționarea cât mai rapidă a dosarului. Edilii spun că sunt nevinovați și că nu există probe. În mod cert, o soluție clară în acest proces i-ar ajuta la alegerile de anul viitor, când primarii au nevoie de voturi pentru un nou mandat.