O bucătărie mai organizată și mai funcțională? Se poate!
Ti s-a intamplat sa stai uneori in mijlocul bucatariei tale si te intrebi cum sa o faci mai functionala? Te-ai saturat sa te plimbi inainte si inapoi prin bucatarie, sa cauti anumite condimente din spatele unui dulap de bucatarie sau sa te apleci sub blatul din bucatarie pentru a ajunge la un blender care este „ascuns“ adanc intr-un dulap de colt? Esti suparat pentru ca chiuveta ta de bucatarie este prea putin adanca pentru oale mai mari? Nu ai suficinete locuri pentru cani? Ei bine, pentru o bucatarie mai bine organizata si functionala ai nevoie de accesorii bucatarie Viyogo.ro, elemente de design inteligent si alte sfaturi pe care dorim sa ti le impartasim.
1. Profita de spatiul de depozitare
Nu am auzit pe nimeni spunand: „Am prea mult spatiu de depozitare in bucataria mea!” De cele mai multe ori exista o regula - cu cat ai mai multe dulapuri de bucatarie si suprafete de blat, cu atat umpleti mai mult.
Prin urmare, atunci cand planifici noua bucatarie sau renovarea acesteia, nu „economisi“ spatiu si foloseste cu adevarat fiecare colt al bucatariei. Dulapuri bine concepute, dulapuri superioare pana in tavan, elemente adaugate pentru depozitare, dulapuri si sertare atent organizate si blatul golit de toate obiectele inutile sunt cele mai bune optiuni pentru o bucatarie functionala.
2. Adauga un „colt magic“
Ar trebui sa te gandesti cu atentie cum sa plasezi dulapurile si rafturile. Majoritatea bucatariilor nu sunt doar drepte, prin urmare obtinem rapid un „spatiu mort“, cum ar fi dulapurile de colt.
Desi sunt putin mai scumpe, elementele de colt rotative sau detasabile cu rafturi iti vor usura viata in bucatarie. In loc sa te apleci si sa cauti printre oale, acestea iti vor fi „aduse” frumos din spatele dulapului de colt.
3. Chiuveta perfecta
Chiuveta de bucatarie este un centru indispensabil al bucatariei. Aici efectuam spalarea, taierea, curatarea, dezghetarea, adaugarea de condimente etc. Prin urmare, este extrem de important ca chiuveta de bucatarie sa fie atat functionala, cat si atragatoare. Chiuveta functionala de bucatarie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-ar trebui sa fie suficient de mare astfel incat sa fie posibil sa speli ustensile de bucatarie mai mari in ea;
-ar trebui sa fie realizata din material de inalta calitate, rezistenta la zgarieturi si impact;
-ar trebui sa permita descarcarea rapida a apei;
-ar trebui sa fie usor de curatat.
4. Sistem de colectare separata a deseurilor in locul cosului de gunoi
Gandeste-te deja la depozitarea deseurilor atunci cand iti planifici bucataria! Cosurile de gunoi care stau undeva pe margine si sunt mereu in cale, strica imaginea multor bucatarii frumoase. Daca ai o posibilitate, aseaza un dulap de bucatarie in apropierea chiuvetei de bucatarie pentru deseuri si amenajeaza propria statie pentru colectarea separata a deseurilor.
5. Accesorii functionale
Blatul de bucatarie curat si gol pentru o bucatarie functionala este foarte important, asa cum spuneam. Ai pus deoparte toate electrocasnicele mici, ai agatat ustensile de bucatarie si carpele de vase, ai adaugat rafturi pentru carti, flori etc.
Dar exista inca „insotitori fideli“ ai statiei de spalat, pregatiti langa chiuveta de bucatarie: detergent de vase, burete, sapun de maini si alte cateva lucruri mici. Buretele poate fi depozitat intr-un cos cromat sau pe o tava de scurgere. Langa chiuveta de bucatarie, alege un dozator de detergent si sapun, din plastic cromat sau alama sau din otel inoxidabil. Munca ta va fi facilitata si de un recipient practic de scurgere din otel inoxidabil, care va fi la indemana atunci cand tai si speli legumele sau poti pur si simplu sa pui pe el mancare sau ustensile de bucatarie.
6. O bucatarie open arata mai bine cu electrocasnicele incorporate
Foarte populare sunt in zilele noastre spatiile deschise in care bucataria continua neintrerupta intr-o sufragerie si o camera de zi. Pentru a mentine netulburat fluxul in apartament, bucatariile arata adesea ca un dulap imens.
Elementele de bucatarie incorporate ascund si masina de spalat vase si frigiderul. Astfel, o vedere din sufragerie nu se mai opreste asupra acestor puncte de focalizare, ci mai degraba asupra robinetului stralucitor sau a luminilor speciale de deasupra insulei de bucatarie pe care ai ales-o cu atata grija. Bucataria arata uniforma, curatata si nu intrerupe fluxul vizual al intregului spatiu de locuit.
7. Ascunde toate aparatele electrocasnice mici
Prima impresie este importanta si chiar si o frumoasa bucataria va parea neorganizata daca privirea se opreste mai intai pe blatul plin de articole inutile.
Prin urmare, atunci cand va planificati bucataria sau renovarea acesteia, ganditi-va unde veti depozita micile electrocasnice de bucatarie: robotul de bucatarie, prajitorul de paine, gratarul electric, mixerul de mana etc. Daca nu este un electrocasnic care merita vazut, este mai bine sa-l ascunzi fie in dulapul de bucatarie, fie pe un element cu rafturi pe care pur si simplu il inchizi.
8. Iluminare buna
Gatitul si curatarea bucatariei necesita iluminare buna. In timp ce lumina naturala este, desigur, foarte importanta in crearea unei atmosfere, o suprafata de blat bine iluminata este importanta pentru munca zilnica si seara pentru a gasi imediat ceea ce ai nevoie.
Luminile incastrabile pot fi destul de scumpe, de aceea o alternativa mai ieftina este o banda de lumini cu LED care poate fi instalata oricand sub elementele superioare sau chiar in interiorul sertarelor. Pe banda LED poti regla intensitatea luminii si in anumite cazuri si culori diferite, astfel incat sa personalizezi complet lumina.
9. Bucataria pe comanda
Internetul poate fi prietenul tau cand vine vorba de planificarea bucatariei, deoarece poti gasi multe idei grozave si sfaturi practice precum cele pe care le citesti intr-un articol prezent. Cu toate acestea, fotografiile frumoase ale bucatariilor idilice te pot seduce atat de mult incat uiti de utilitatea bucatariei si, mai presus de toate, de faptul ca bucataria este un loc in care gatim si socializam.
Ar trebui sa te simti confortabil in bucatarie si toate lucrurile ar trebui sa fie la indemana, altfel bucataria nu este functionala. Astfel, atunci cand planifici bucataria ar trebui sa stii bine care suntobiceiurile si nevoile tale si sa creezi bucataria care se va potrivi perfect tuturor nevoilor tale!