Ciorbă de burtă falsă, din ciuperci pleurotus
Atunci când vreți o ciorbă de burtă dar vă doriți ceva mai puține calorii în farfurie puteți apela la ciupercile pleurotus. Acestea înlocuiesc cu succes burta din delicioasa ciorbă și puțină lume își dă seama de diferență.
Reţeta de ciorbă de burtă tradiţională este gustoasă, însă calorică, grasă şi grea. O variantă mai sănătoasă, deosebită şi gustoasă este ciorba de burtă falsă, cu ciuperci pleurotus.
Ingrediente:
500 g de ciuperci pleurotus
1 morcov
un sfert rădăcină de ţelină
1 rădăcină de pătrunjel
câţiva căţei de usturoi (după gust)
200 ml. de smântână naturală
1-2 gogoşari muraţi (opţional)
1 gălbenuş de ou
sare
piper măcinat
ulei de rapiță
Mod de preparare:
Se curăță morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel şi se dau pe răzătoare. Se călesc legumele în foarte puţin ulei, timp de 5 minute. Se adaugă peste ele aproximativ 2-2,5 litri de apă şi se lasă să dea în clocot. Între timp, se spală ciupercile şi se taie în fâşii, pentru a crea aspectul de burtă. Se adaugă şi ciupercile în ciorba de legume. Se condimentează preparatul cu sare şi piper, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă preparatul la fiert pentru aproximativ jumătate de oră. După ce au fiert legumele, se dă focul la minimum şi se adaugă, treptat, gălbenuşul amestecat cu smântână. La final, se adaugă usturoiul pisat şi, opţional, câteva felii de gogoşari muraţi.
Se amestecă totul bine şi se serveşte ciorba caldă, cu ardei iute. Opţional, pentru a semăna cât mai mult cu reţeta clasică de ciorbă de burtă, se poate adăuga şi oţet la servire.