Nu fiți ipocriți, toți v-ați bătut pe “proști”!
Sunt deja câțiva ani de când toate partidele mari și-au concentrat discursul politic pe prosteală. În lipsă de realizări, în lipsă de soluții, marile partide și-au ignorat electoratul și s-au concentrat pe alegătorii pe care i-au considerat ușor de prostit.
Să vă dau câteva exemple. Mai țineți minte în vară, când PSD și PNL au venit cu un candidat comun la Primăria București și au spus că și-au bazat decizia pe studii sociologice? De fapt, a fost un joc politic, menit să îi asigure succesul independentului Nicușor Dan. Cine o fi impus asta și de ce, nu discutăm acum.
Cele două mari partide și-au abandonat candidatul, pe dr. Cârstoiu, după câteva zile, l-au lăsat să pedaleze în gol, apoi au ieșit fiecare cu candidatul pregătit inițial, adică Firea și Burduja. Prea târziu însă pentru ca aceștia să îi mai poată pune probleme lui Nicușor Dan. Nu discutăm acum de ce și-au faultat marile partide propriii candidați, dar explicația publică dată de Mihai Tudose și Rareș Bogdan a fost că a venit la miezul nopții un sondaj care a arătat că s-a schimbat opțiunea electoratului.
V-am dat acest exemplu nu pentru că este cel mai relevant, doar ca să vă amintesc că de ani buni nici măcar nu se mai deranjează să mintă cu talent. Orice om, fie el deștept sau prost, poate fi prostit la un moment dat. Partidele politice au mers în ultimii ani doar pe prosteală pentru proști, prosteală grosieră, scârboasă de-a dreptul. Nu le păsa dacă îi credem sau nu, că oricum nu aveam ce le face. Erau patru - cinci partide, toate conduse de oameni controlabili, politicienii migrau de la un partid la altul ca și cum ar fi ceva firesc. Politicienii au crezut că pot face orice, că nu avem ce le face.
Limbajul dublu a fost un alt mod de prosteală. Să vă dau un exemplu de la noi, din Gorj. USR a fost creierul PNRR, planul prin care, printre altele, s-a decis închiderea accelerată a mineritului. Și, cu toate acestea, la Gorj, deputatul USR Radu Miruță și-a construit o imagine de apărător al minerilor și mineritului. USR a stat puțin la guvernare cu PNL, după care liberalii au continuat să guverneze cu PSD. Au aplicat pas cu pas programul de închidere a mineritului, guvernând împreună, dar în discursul public, pesediștii au dat vina pe liberali, iar peneliștii pe social-democrați. Prosteală? Evident! La fel cu blocarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Jiu, aceeași prosteală, după aceeași rețetă.
Și vă mai pot da zeci de exemple din toate domeniile, și legate de pensii, și din sănătate, și din educație. Știm bine că ni se spune de dimineață până seara că trăim mai bine, ca și cum nu vedem că facturile pentru utilități au explodat, că lași “milionul” în supermarket și pleci cu plasa aproape goală. Și se mai găsește câte un politician care să ne spună că el trăiește trei zile cu zece lei. Plus prosteala cu sondajele. Sau aia cu închinarea la moaște, se băteau politicienii să bage capul în poze de Sf. Parascheva.
O altă dovadă că ne-au tratat ca pe proști este sfidarea. S-a format o clasă socială de sinecuriști, formată nu doar din politicieni, ci din tot felul de “securiști”, de oameni ai sistemului. Îi vezi căpușând statul fie prin firmele lor, fie primind salarii uriașe cumulate uneori cu pensii speciale. Sinecuriștii câștigă mii sau zeci de mii de euro pe lună fără să facă mai nimic, dar în timpul ăsta ni se spune că nu sunt bani pentru medicamente în spitale.
La capitolul sfidare, a excelat președintele Klaus Iohannis, care se plimbă cu avion privat, își amenajează o vilă de lux pe banii noștri, își face terenuri de golf la vilele de protocol, refuză să comunice cu publicul în perioade de criză, cum este cea pe care o traversăm acum. Și, mai are și tupeul de a spune că nu a avut o zi de vacanță în zece ani, deși mulți dintre noi avem sentimentul că Iohannin a fost în vacanță zece ani, cu scurte întreruperi.
Ei bine, pe acest fond, a apărut un personaj, Călin Georgescu, care a dus prosteala la nivelul următor. Ne spune că ne crește nivelul de trai în 100 de zile, că redă României resursele patriei și multe altele, nu le reiau aici. Unii îl cred, alții îl votează doar ca o pedeapsă pentru cei care ne-au sfidat și ne-au prostit patru ani.
Văd mulți politicieni care spun că au înțeles votul din 24 noiembrie. Unii au înțeles, dar cei mai mulți nu. Am văzut un clip electoral al PSD în care oamenilor li se spune că își vor pierde pensiile și locurile de muncă dacă nu votează PSD. Și atunci eu ce să cred, că ați înțeles mesajul alegătorilor sau că vreți să depășiți prosteala livrată de Călin Georgescu? Așa vreți să ne luați votul, inducându-ne frica?
Toate aceste manevre pe care le faceți pentru a anula votul de duminică arată disperare. Ați întors țara pe dos de câteva zile, de teamă că vă pierdeți privilegiile. Iar oamenii vă simt teama și vor vota mai mult împotriva voastră. Mulți nu cred în prosteala lui Călin Georgescu, doar că s-au săturat de a voastră și cred că e timpul să vă pună cineva la punct.
Și totuși... să ne calmăm puțin și să votăm responsabil. Nu putem da țara pe mâna rușilor. La alegerile parlamentare de duminică, avem peste 20 de partide pe buletinele de vot, plus organizațiile minorităților. Hadeți să depășim furia, să căutăm oamenii buni de pe listele de candidați. Să votăm oameni, nu neapărat partide, și să vedem ce-o ieși. Și să ieșim la vot și noi, electoratul ignorat, electoratul pe care politicienii nu l-au băgat în seamă considerând că e greu de prostit. Nu o facem pentru ei, pentru politicieni, ci pentru că avem datoria față de țară să fim responsabili, chiar dacă ei, politicienii, s-au purtat iresponsabil.