Noul tip de coronavirus sperie Europa în plină campanie de vaccinare

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat, pentru luni dimineaţă, o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Decizia vine după creșterea mare a cazurilor de Covid-19 în Regatul Unit, specialiștii în sănătate suspectând că este vorba de o nouă mutație care face coronavirusul cu până la 70% mai contagios.

Numărul statelor europene care impun restricții de călătorie și închid granițele aeriene este în creștere, Franța fiind ultima care a luat această decizie. IPCR are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat, duminică, o videoconferinţă pe teme tehnice. La această reuniune reprezentanţii ”statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare”, cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus, duminică, posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Interesant este că Marea Britanie, acolo unde a apărut noua tulpină, este printre primele țări în care a început campania de vaccinare antiCovid.

Vizualizări: 2,034

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: