Noul an şcolar începe cu proteste la Tismana
O acţiune de protest este anunţată luni, 3 septembrie, la şcoala din Tismana. Părinţii din satul Celei sunt nemulţumiţi că două clase de elevi se vor muta la alte şcoli din localitate. Părinţii au depus la primărie o solicitare pentru avizarea protestului.
Conducerea liceului din Tismana a refăcut structura şcolară, unii elevi fiind mutaţi în alte unităţi de învăţământ. Acest aspect a stârnit nemulţumiri în rândul părinţilor copiilor care din toamnă vor trebui să facă naveta în alt sat pentru a studia. Conflictele dintre cele două părţi au apărut încă de la începutul anului şcolar, când conducerea liceului a propus noua structură şcolară Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Ion Popescu, consilier local şi membru în Consiliul de Administraţie al liceului, a vorbit despre aceste tensiuni, spunând că supărarea părinţilor este justificată, pentru că deciziile de transfer a unor clase au fost luate fără consultarea lor. „Am făcut cerere către primărie. Luni, în curtea Şcolii Gimnaziale Tismana, peste drum de primărie, va fi un protest al părinţilor copiilor de la clasa a III-a şi a IV-a de la şcoala Celei care vor fi transferaţi la şcoala din Pocruia, Tismana. Părinţii sunt împotrivă şi vor să protesteze. Fiind consilier local, la cererea părinţilor, am făcut demersurile şi răspund pentru buna organizare a acestei manifestări. Conducerea liceului nu a discutat cu părinţii despre aceste mutări, le-au transmis doar că nu se coboară la nivelul lor, că nu le dau lor raportul. Nu se ajungea la acest conflict dacă discutau cu părinţii. Sunt desconsideraţi din toate punctele de vedere”, a spus consilierul local Ion Popescu.
Protestul este anunţat între orele 10.00-12.00.
Primar: Nu sunt bani pentru plata profesorilor
Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, nu crede că vor exista probleme în avizarea protestului. Edilul este de părere că toate aceste transferuri de elevi dintre şcoli au loc din cauza lipsei banilor pentru plata profesorilor, în contextul scăderii numărului de elevi. „Nu există bani cu care să poată să fie plătite cadrele didactice care ar preda la clasa respectivă. Eu nu mă pot băga în modul în care funcţionează şcoala. Şcoala îşi alege cadrele didactice, numărul lor, în funcţie de finanţarea pe care o primeşte. Problema asta îi supără pe părinţii care vor veni luni. Copiii dintre-o anumită clasă sunt transportaţi în altă parte. Şcoala rămâne la Celei, dar fără clasele respective”, a explicat primarul Marian Slivilescu.
Aceste schimbări implică cheltuieli suplimentare din bugetul local al oraşului Tismana. „Sunt nevoit să angajez la primărie al treilea şofer pe microbuz. Mi-au spus că tot programul se desfăşoară de dimineaţă şi nu se mai poate face altă împărţire, că nu se poate decala începutul orelor pentru niciun ciclu de învăţământ. Aş fi vrut să înceapă copiii de la clasele I-IV de la ora 9.00, să rezist cu doi şoferi. Suntem puşi în situaţia să angajăm al treilea om. Ne dezavantajează. Dau în plus un salariu unui om, care lucrează dimineaţă 3 ore, la amiază încă 3 ore. Două ore trebuie să-i găsesc de lucru. Ce să îi găsesc? ”, a mai spus primarul din Tismana.