Note catastrofale la titularizare!
Examenul de titularizare s-a dovedit şi în acest an unul foarte greu de trecut pentru absolvenţii de facultate care au susţinut probele în judeţul Gorj. Chiar dacă foarte mulţi dintre candidaţi nu s-au prezentat la acest concurs sau au renunţat la obţinerea unui post imediat după primirea subiectelor, notele mici au curs şi de această dată. Nu au lipsit note de 1.50, 1.70, 1.80, 2.35, 2.65, 3.1, 4.1 sau 4.65. Ca şi în anii precedenţi au existat materii unde nici un profesor nu a obţinut notă de trecere. Chimia le-a dat de furcă absolvenţilor, materie la care cea mai mare notă a fost 4.8. Posturi titularizabile sunt doar 39.
După ore lungi de aşteptare, candidaţii care au susţinut examenul de titularizare la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu şi-au aflat rezultatele. Notele au demonstrat însă o dată că cei care participă la acest examen doresc să îşi găsească un post în învăţământ fără o pregătire riguroasă. La Informatica şi Tehnologia Informaţiei cea mai mare notă obţinută a fost 9.00, iar cea mai mică 1,4, la Învăţători cea mai mare notă a fost de 9.3, iar cea mai mică 3, la Istorie cea mai mare nota a fost 8.4, iar cele mai mici de 3.3, 3.1 sau 3.00. La limba engleză cea mai mare notă a fost 7.35, iar cea mai mică 1.5, iar la limba şi literatura română cea mai mare notă a fost 8.8, iar la polul opus a fost o notă de 1.7, primită de un candidat din Motru. Nici la matematică nu s-au înregistrat note foarte mari. Prima notă este de 7.35, iar ultima de 2.8. Deşi nu a fost obţinută nicio notă de 10.00, au fost câteva note de 9.15, 9.3 sau 9.05, obţinute de candidaţi la Religie, Mecanică, Biologie sau Chimie industrială.
Procent de promovabilitate, peste 60%
La centrul de evaluare organizat la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” aproape jumătate dintre absolvenţi nu au promovat acest examen. Aici, din cei 276 de înscrişi au renunţat la susţinerea examenului peste 130 de absolvenţi. „Din 130 de lucrări trimise pentru corectură s-au obţinut 79 de note peste 5.00, restul fiind sub cinci, coborând până la 1.50. Disciplinele deficitare par a fi limba engleză, unde din 34 de candidaţi doar zece au obţinut medii peste cinci, 24 fiind medii de nepromovare. Procentul de promovare înregistrat la acest centru a fost 60,76%. Sunt câteva note mici, dar dacă facem o legătură şi cu examenul de Bacalaureat poate găsim o explicaţie. Cu trei ani în urmă poate unii dintre candidaţii care ar fi promovat examenul de Bacalaureat au făcut facultatea şi poate nivelul a rămas acelaşi”, spune Valeriu Drulă, preşedintele Centrului de Evaluare organizat la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. La nivel naţional doar 30% dintre candidaţi au obţinut note de trecere.
CONTESTAŢII
La scurt timp după afişarea rezultatelor au început să apară şi contestaţiile. Prima a fost depusă la Chimie, disciplină unde nu a existat nici un promovat. Aici, cea mai mare medie este de 4.8, iar cea mai mică este 3.2. Acesta a fost şi ultimul an în care titularizarea s-a susţinut la nivel naţional. Începând cu anul 2012 acest examen se va susţine la nivelul şcolii, lucru care nu îi bucură foarte mult pe unii profesori.