Măsurile trasate de FMI Complexului Turceni
Conducerea Complexul Energetic Turceni speră să scape de sub monitorizarea FMI, care a îndreptat compania spre privatizare. Potrivit directorului CE Turceni, Octavian Graure, FMI i-a trasat trei sarcini. Graure confirmă că nu s-a ţinut de niciuna dintre acestea.
În unele dintre situaţii are şi motive. Potrivit acestuia, cele trei măsuri impuse de Fondul Monetar Internaţional se referă la cele 200 de concedieri, renegocierea împrumutului de la Banca Japoneză şi....privatizarea.
Octavian Graure repetă că nu poate da afară 200 de persoane deoarece nu există cadru legal. Guvernul a aprobat totuşi o hotărâre prin care vor fi mii de disponibilizări în companiile de stat, printre care şi acestea 200 la Turceni. Mai mult, acest număr a apărut o dată cu aprobarea ordonanţei 36, cunoscută mai ales sub numele de 116, care prevede pe lângă plăţi compensatorii şi asigurarea de venituri de completare pentru doi ani.
Cea de-a doua sarcină, cea referitoare la împrumutul de la japonezi, pe care FMI a cerut să-l renegocieze. „Este un împrumut foarte bun. A fost pe mai multe tranşe, noi luăm acum ultima tranşă, împrumutul fiind de aproape 200 de milioane de euro, pentru instalaţia de desulfurare. Este un împrumut foarte bun, cu o dobândă de 0, 75 la sută. Nu cred că mai găsim ceva atât de avantajos“, a explicat Graure, care a spus că nu se gândeşte la renegociere, formulând şi un răspuns în acest sens. Cert este că CE Turceni a ajuns pe lista neagră a FMI din cauza acestui împrumut, aceştia considerând variaţiile de curs valutar drept pierderi.
„Cea de-a treia măsură o ştiţi şi dumneavoastră, este privatizarea, dar asta nu mai e treaba mea, ci a Ministerului. Eu am tot trimis situaţiile economice, care ne sunt favorabile şi sper să ne ajute acest lucru“, a spus Graure.