Norvegienii, sensibilizaţi de problemele romilor din Polovragi

Reprezentanţii Clubului Rotary din Norvegia împreună cu cei ai Asociaţiei pentru Incluziune şi Dezvoltare Socială Gorj au pus pe hârtie concluziile vizitelor din comunităţile de romi din Baia de Fier şi Polovragi. Acţiunile desfăşurate în cadrul Proiectului „Together we are stronger” au scos la iveală faptul că romii din Polovragi au nevoie de ajutor mai mult decât cei din Baia de Fier, întrucât au gospodăriile amplasate pe albia pârâului, iar reziduurile depozitate în apropiere fac ca apa să devină nepotabilă.

Norvegienii s-au decis să vină în ajutorul romilor din Polovragi, convinşi că romii din Baia de Fier au situaţie mult mai bună. La Polovragi, populaţia de etnie romă totalizează 462 locuitori, ocupaţiile de bază fiind: împletituri de lemn, culesul fructelor  de pădure, precum şi activităţile agricole. După vizita efectuată în comunitate, partenerii Proiectului „Together we are stronger” au identificat următoarele probleme educaţionale: problema de fond la nivelul învăţământului preşcolar din comunitatea de rudari ai comunei Polovragi, este segregarea geografică. La aceasta se adaugă absenteismul determinat de desele îmbolnăviri ale copiilor sau de neajunsurile financiare. Precara igienă personală a copiilor şi tinerilor care merg la şcoală (sunt îmbrăcaţi cu haine nespălate şi urât mirositoare) determină marginalizarea lor, faţă de grupul de elevi şi poate determina de asemenea abadonul scolar. De asemenea, marea majoritate a populaţiei nu este vaccinată.

O altă problemă este lipsa locurilor de muncă, meşteşugurile tradiţionale neavând o piaţă de desfacere. După părerea norvegienilor, romii din Polovragi au şi probleme generate de aşezarea geografică: comunitatea este amplasată în nord-estul comunei Polovragi, pe Valea Pârâului Taraia, gospodăriile fiind anexate în albia majoră a pârâului. Depozitarea rezidurilor materiale şi animale se face în vecinătatea locuinţelor, deci în vecinatatea cursului de apă. În consecinţă, apa din pârâu, antrenând rezidurile depozitate devine nepotabilă. Ba mai mult, membrii comunităţii prezintă un grad înalt de vulnerabilitate din cauza apei care se scurge de pe versanţi în perioadele ploioase şi care afectează grav siguranţa construcţiilor amplasate în imediata apropiere a zonei muntoase. 

INIŢIATIVE

În cadrul atelierului de lucru au existat iniţiative de derulare a mai multor activităţi pentru comunitatea de romi de la Polovragi: identificarea de către autorităţile locale şi judeţene a unor terenuri necesare pentru o eventuală relocare a familiilor care locuiesc în zona de risc din  comunitatea de romi din Polovragi, prin înființarea unui ONG local care să ajute comunitatea să atragă fonduri europene pentru a asigura o bună dezvoltare; înfiinţarea unui Centru mobil medical; înfiinţarea unui Centru de zi pentru copii din comunitatea de romi; înfiinţarea unui Centru de meşteşuguri care să poată să fie şi ”Muzeu viu”, unde romii să poată să facă diferite obiecte folosindu-se de abilităţile şi tradiţiile lor meşteşugăreşti.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: