Insuliţa de pe Jiu devine insula dorinţelor
Tinerii din Târgu Jiu vor să transforme Insuliţa de pe Jiu într-o insulă a dorinţelor. Pe gardul de protecţie au fost deja prinse zeci de lacăte. Fiecare lacăt înseamnă o dorinţă, iar cheile sunt aruncate în apele Jiului. Fenomenul a apărut în 2008, la Paris, şi s-a extins în foarte multe zone turistice ale lumii.
Săptămâna trecută, un grup de tineri din Târgu Jiu s-a înarmat cu circa 20 de lacăte, care cântăresc împreună nu mai puţin de 4 kg, pe care le-au prins de gardul de protecţie montat de municipalitate pentru a împiedica pe cei care tranzitează zona să cadă în râu, atunci când se apropie prea mult de mal. Inspiraţi de tinerii din Paris, Praga, Berlin sau Londra, acolo unde acest fenomen a luat amploare, tinerii au prins lacătele de gard, punându-şi totodată şi o dorinţă, după care au aruncat cheile în apă. Tinerii speră că autorităţile locale vor aprecia această iniţiativă a lor. „Am considerat că ar fi frumos dacă şi la Târgu Jiu tinerii şi-ar putea exprima dorinţele în acest mod, aşa cum fac tinerii din marile oraşe ale lumii. În acest fel oraşul va avea de câştigat, mai ales atunci când numărul lacătelor va fi mult mai mare, pentru că ar putea deveni un punct turistic important. Ne dorim ca autorităţile locale să fie de partea noastră şi chiar să ne susţină pentru a determina cât mai mulţi tineri să-şi exprime în acest fel dorinţele şi, de ce nu, dragostea”, a spus Sorina, cea care a dat stratul prinderii de lacăte pe gardul de pe Insuliţă.
În România, au fost organizate astfel de acţiuni în Cluj, pe Podul Elisabeta, şi în Timişoara, pe Podul Îndrăgostiţilor.
Se spune că această tradiţie este inspirată dintr-un vechi obicei al soldaţilor italieni, care agăţau lacăte pe diverse poduri din oraş pentru a sărbători faptul că se întorc acasă, la cei dragi.
ÎNCEPUT
Podurile din Paris, în special Pont des Arts, au devenit, cu timpul, locuri în care îndrăgostiţii îşi leagă destinele, cu lacăte. Fenomenul a apărut în 2008 şi s-a extins pe alte cinci poduri din oraşul iubirii, asta pentru că pe Podul Artelor nu mai este loc. În apropiere există un adevărat comerţ cu lacăte, lucru ce s-ar putea petrece în curând şi la Târgu Jiu.