Comuna Câlnic, patria berzelor

O stradă din comuna Câlnic a devenit patria berzelor. La fiecare stâlp de electricitate, cu foarte mici excepţii, se poate zări câte un cuib făcut de această pasăre migratoare. Cetăţii din Câlnic le protejează mai ales pentru că „prin sat” se spune că aduc bunăstare familie dacă în faţa casei există un cuib populat cu berze.

Zeci de familii de berze revin în fiecare primăvară la Câlnic pentru a-şi creşte puii. Aşa se face că acestea pot fi zărite în această perioadă pe o stradă din comuna Câlnic, acolo unde, aproape în faţa fiecărei case se poate zări câte un cuib construit cu migală de această pasăre. Localnicii spun că sunt multe berze datorită cursurilor de apă care se regăsesc în comună. „Câlnic se numeşte cuibul berzelor. Sunt atrase de apele de aici, este în apropiere râul Tismana şi mai sunt şi bălţi. Berzele pleacă pe 15 august şi revin la noi în comună în perioada 1-15 martie. Sunt peste 30 de cuiburi pe circa doi kilometri”, a declarat Gabi Mărăşescu, localnic.

Berzele sunt îndrăgite şi protejate de localnici. Sunt considerate aducătoare de bunăstare familiilor care au în faţa casei un cuib de barză. „Este o atracţie pentru cei care trec prin zonă. Vin la noi pentru că aici găsesc tot ce le trebuie. Ne bucurăm că se întorc de fiecare dată la Câlnic pentru că sunt aducătoare de noroc. Noi aşa credem. Anul acesta parcă sunt mai multe decât au fost anul trecut”, a spus Maria Cernea.

Barza, încă de pe vremea romanilor era considerată pasărea sfântă. Multe credinţe se leagă de această pasăre: aduce primăvara, aduce noroc casei unde îşi face cuibul şi o fereşte de foc şi fulger, poate prevesti belşugul şi starea sănătăţii.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: