Muzeul CNTV, redeschis în prezenţa lui Adrian Cioroianu
Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a redeschis vineri muzeul, în prezenţa istoricului Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Cioroianu a participat şi la prima ediţie a „Colocviilor CNTV”. Acţiunile pregătesc împlinirea, anul viitor, a 125 de ani de la înfiinţarea liceului.
La Muzeul CNTV au fost etalate sute de exponate, de la cărţi, scrisori şi busturi până la obiecte realizate de Şcoala de Ceramică ce a funcţionat până în anul 1905 în cadrul colegiului. “Muzeul datează din 1990, avem expus panoul de la momentul împlinirii celor 100 de ani de activitate a şcolii. Avem foarte multe piese valoroase, din păcate nu am avut suficient spaţiu pentru a le expune. Avem prima revistă şcolară din România, făcută la sfârşitul secolului trecut în prezenţa directorului de atunci Iuliu Moisil”, a declarat Maria Cochină, profesor de istorie în cadrul colegiului.
În cadrul muzeului se regăsesc câteva colecţii de carte rară, cum ar fi Enciclopedia Franceză.
Istoria este poveste
„Colocviile CNTV”, ediţia I, au avut ca temă „Istoria între adevăr şi poveste”. Profesorul Cioroianu le-a oferit elevilor lămuriri în legătură cu modul în care sunt priviţi românii în Londra, contextul în care Crimeea a fost dezlipită de Ucraina şi multe alte aspecte comentate în ultima perioadă. Un elev a întrebat dacă Bucureşti va putea redeveni “Micul Paris”, la care istoricul le-a răspuns “Cred că da. Dar nu ştiu dacă Paris va mai fi Paris”, explicând faptul că, de-a lungul anilor, “oraşul luminilor” s-a schimbat, fiind influenţat de migraţia anumitor popoare. “Istoria este o poveste. Nu o ştiinţă”, le-a comunicat profesorul Adrian Cioroianu elevilor prezenţi la discuţii.
Istoricul a fost invitat de profesorii colegiului pentru anul viitor la manifestările care vor fi organizate cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înfiinţarea unităţii şcolare. De asemenea, la îndemnul profesorului de limba română Elena Roată, Cioroianu a semnat cartea de onoare a liceului.