Niciun contract de ucenicie la Gorj. Ce spun patronii!
Societăţile comerciale, dar şi persoanele fizice autorizate au posibilitatea să angajeze tineri de peste 16 ani şi să primească bani de la stat pentru a le plăti o parte din salariu. Astfel, firma ar avea de câştigat, pentru că şi-ar specializa tineri pe domeniile pe care au deficit de personal, iar tinerii şi-ar găsi mult mai ușor un loc de muncă. Programul este disponibili de mulţi ani însă la nivelul județului Gorj o singură firmă a optat pentru acest program, în 2014. În prezent nu există în derulare niciun contract de ucenicie.
Tot ceea ce trebuie să facă administratorii de firme care vor să angajeze tineri pe care să-i perfecționeze este să încheie un contract de ucenicie. Prin parafarea unui document de acest gen administratorii firmelor se angajează să îi formeze pe tinerii învățăcei, iar în schimb primesc de la stat circa 300 de lei lunar pentru plata salariului ucenicului. Una dintre condiții este să-l mențină în câmpul muncii minimum un an, asta pentru că aceste contracte se pot derula pe o perioadă de unul, doi sau trei ani, în funcție de nivelul de pregătire dorit. Programul este disponibil prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj de mai mulți ani însă până acum o singură societate a încadrat patru ucenici, în domeniul confecțiilor textile. Reprezentanţii agenţiei cred că administratorii de firme nu sunt interesați pentru că banii oferiţi de stat pentru salariul ucenicului sunt puțini. "Ucenicia momentan nu este atractivă. Într-adevăr suma este de 300 de lei, unii angajatori au spus că suma este prea mică și nu rentează din punct de vedere financiar pentru că au și cheltuieli, plus că trebuie să-i plătească pe acești ucenici, mai este și răspunderea pe care o au pentru fiecare. Dacă se vor găsi diverse soluții de îmbunătățire a acesteia cu siguranță că vor fi accesate și aceste programe", a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Administratorii de societăți spun că nu se pot angaja să țină un tânăr vreme de un an în câmpul muncii fără să știe dacă este și dornic să învețe ceva. "Sunt lucruri bune făcute în zona asta, dar se pun condiții destul de greoaie pentru firme. Să iei un ucenic și îți dă niște bănuți după aceea îl mai păstrezi un an. Dar eu nu știu dacă ucenicul respectiv o să ajungă sau nu la rezultate bune. Și atunci îmi dă niște bănuți, însă eu nu pot să-l restructurez că am datoria asta", a explicat Viorel David, directorul general al societății Artego.
REFLECTOR
Mai multe informații legate de acest subiect puteți afla în cadrul emisiunii Reflector ce va fi difuzată marți, 22 noiembrie, cu începere de la orele 18.30, pe postul de televiziune Accent TV.