Natalia Intotero, ministru: Statul român nu are centre pentru adicție

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în calitate de cofinanțator pentru implementarea Grantului „România - Anul European al Tineretului", organizează Campania de prevenție consum de droguri, alte forme de adicție, violență, bullying și trafic de persoane. Cu această ocazie Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a participat astăzi la acest eveniment organizat la Târgu Jiu.

”Acest eveniment face parte din Campania Națională privind stoparea formelor de adicție, cu precădere consumul de droguri și alte forme de adicție. De asemenea, stoparea fenomenleor de violență, trafic de persoane. Încercăm să aducem la cunoștința tuturor celor prezenți numerele de urgență și să îi încurajăm că nu trebuie să mai dăm o șansă agresorului. Campania este finanțată din fonduri europene, am mers pe implicarea tinerilor în procesul decizional”, a spus ministrul Familiei.

Intotero declară că cea mai mare problemă este reabilitarea tinerilor. Cei care se confruntă cu dependența de droguri sunt nevoiți să plătească pentru a beneficia de suport: ”Statul român nu are aceste centre pentru adicție. În prima etapă, cei care consumă droguri se recomandă să fie duși la psihiatrie, apoi urmează un tratament cu medicamente cât decid specialiștii, o săptămână, două, trei, dar apoi,, ca să fie reabilitați, ei trebuie să stea în aceste centre pentru adicție, iar perioada de ședere într-un astfel de centru de reabilitare este de minimum 9 luni la fete, iar la băieți 1 an, 1 an și trei luni. Imi doresc foarte mult ca ai mei colegi, care au atribuții în domeniu, să accelereze puțin pedala pentru a avea aceste centre de adicție”, a afirmat Natalia Intotero.

Sumele percepute de aceste centre de adicție sunt mari: ”Majoritatea părinților își duc copiii în aceste centre private. La un centru de adicție din județul Mureș am auzit undeva la sume între 4.500 și 5.000 lei de persoană, pe lună. Vă dați seama că există foarte mulți părinți care nu își permit. În situația asta este foarte important să se lucreze în echipă și cei cu atribuții în domeniu să urgenteze crearea acestor centre pentru adicție. Chiar dacă bugetul nu este foarte mare, pot fi găsite. Mobilierul și dotările din acele spitale mobile din perioada pandemiei pot fi puse pe fiecare regiune să facă aceste centre. La minister noi nu avem aceste atribuții”, spune ministrul Familiei.

Vizualizări: 441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: