Proiect inedit. Muzeu digital, în comuna lui Brâncuși!
Încă un proiect menit să-și lase amprenta în comunitate și să unească tineri e lansat de voluntarii de la Asociația Be Teen. Un muzeu digital se va contura acasă la Brâncuși, în Peștișani. Teen Art Museum urmărește să implice tinerii din localitate în promovarea locurilor frumoase și să îmbine arta cu tehnologia de care mai toți tinerii sunt nedespărțiți.
Inițiativa a pornit în Irlanda, unde voluntarii de la Be Teen au rămas impresionați de un muzeu similar. Au visat să facă unul și ei, în Gorj. Și acum începe visul lor.
20 de elevi de la Liceul Constantin Brâncuși din Peștișani vor fi pionii principali ai proiectului. Vor învăța cum să facă un conținut digital de calitate și toată munca lor va fi unită într-un muzeu digital. “Acest muzeu e unul mobil. Nu vom pune conţinutul pe care îl vom crea pe pereţii unei clădiri. Vom crea un muzeu mobil. Lucrările lor vor fi în prim plan şi se vor găsi ideile lor, conţinutul scris, poze create de el şi acest makinng of. Vom crea un videoclip: cum arată tinerii la început şi la final de proiect, ce au învăţat, ce abilităţi noi şi-au descoperit. Ne dorim să promovăm cultura, să aducem tehnologia mai aproape de noi şi de vieţile noastre pentru că nu mai putem să trăim peste partea digitală”, a mărturisit Roxana Pistol, șefa Asociației Be Teen.
Alături de ea au fost mulți voluntari dornici să lase ceva pozitiv în urma lor, ceva ce să ajute copiii din mediul rural, dar și turiștii care vor veni să viziteze comuna lui Brâncuși. “Mi se pare un proiect foarte interesant, ceva inedit. Chiar asta ne dorim, ca tinerii din mediul rural să aibă această oportunitate, să poată să se dezvolte pe plan artistic. Liceenii vor participa şi la ateliere de grafică, artă foto şi video digitală”, a spus unul dintre voluntari.
Mitruț Stănoiu îi va ghida pe liceenii din Peștișani în atelierele de grafică. „Când am auzit de ideea ONG-ului, m-am gândit la social media. Ei tot stau atât de multe ore pe zi şi văd conţinut în special video şi o să fie atraşi de ideea de a crea astfel de conţinut. Cumva, ideea se ancorează în prezent”, a mărturisit acesta.
Muzeul digital va fi gata în toamnă. Proiectul e finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Îşi propune să susţină creaţia contemporană şi să pună în valoare patrimoniul cultural. „Proiectul e cofinanțat de Primăria Pestisani. Noi ne bucurăm că ați ales să colaborați cu noi și e ceva inedit pentru tinerii din Peștișani, pentru educația din această comună, pentru liceu realizând o nouă fereastră de educație a copiilor și rezultatul final va rămâne tinerilor din comuna Peștișani. La Centrul Turistic, vor fi primele întâlniri, iar finalitatea acestui proiect se va regăsi în fostul sediu al Primăriei Frâncești”, a declarat primarul din Peștișani, Cosmin Pigui.