Muzeul de la Arcani, în stare avansată de degradare

Un muzeu extrem de important din județul Gorj este pe cale să ajungă o ruină. Muzeul Etnografic ”Grigore Pupăză” din Arcani este unul dintre cele mai importante așezări culturale, este locul unde ”dăm mâna cu străbunii”, așa cum îl descriu oamenii din zonă. În prezent, clădirea are tavanul picat pe alocuri iar în interior se simte un miros pătrunzător de mucegai. Autoritățile locale fac eforturi sporite să țină clădirea pe linia de plutire, asta pentru că nu pot accesa fonduri europene pentru reabilitarea lui.

Muzeul Etnografic ”Grigore Pupăză” din Arcani ar putea deveni un important obiectiv turistic în județul Gorj dacă autoritățile județene și centrale ar pune umărul la reconsolidarea clădirii și la păstrarea exponatelor în condiții bune. Acest lucru nu se întâmplă astfel că la Arcani muzeul este pe cale să ajungă o ruină. Pardosele vechi, tavan picat, îngălbenit și plin de mucegai. În aceste condiții sunt expuse astăzi zeci de obiecte din alte timpuri, timpuri ale străbunilor noștri. Primarul din Arcani, Aristică Coiculescu, spune de altfel că preferă să-i roage pe oameni să păstreze obiectele în propriile gospodării, căci au condiții mult mai bune. ”Avem foarte multe obiecte care sunt acasă la cetățenii comunei și le păstrează în condiții foarte bune. Am zis să nu le aducem aici pentru că riscăm să se degradeze”, a spus Aristică Coiculescu, primarul din Arcani. Cu mari eforturi de la bugetul local, autoritățile au schimbat învelitoarea acoperișului astfel încât să nu mai plouă în interior. Banii nu sunt suficienți însă să acopere cheltuielile de întreținere ale unui astfel de obiectiv.

Soluţia, schimbarea denumirii

Nici măcar fonduri europene nu pot fi accesate căci muzeul este clasificat la nivel C și nu la B, ca fiind vorba de un patrimoniu național. ”Am reușit să schimbăm învelitoarea muzeului, pentru că acolo era principala problemă, și încercăm să găsim linia de finanțare pe care să putem să o accesăm pentru reabilitarea muzeului, a clădirii care este și ea destul de veche. În componența ei mai avem și biblioteca comunală. Din păcate, la fondurile europene nu putem apela pentru că muzeul este clasificat în clasa C și el ar trebui să fie de clasă B, patrimoniu național. O să încercăm să accesăm tot fonduri guvernamentale ca să-l reabilităm”, spune primarul Aristică Coiculescu. Varianta ca să poată obține fonduri europene pentru reabilitarea lui ar fi schimbarea denumirii. Astfel, din Muzeul Etnografic ”Grigore Pupăză” să fie denumit Centru de Informare Turistică, cu atât mai mult cu cât acesta se află în imediata vecinătate a drumului lui Constantin Brâncuși. Muzeul găzduiește în prezent unelte, instrumente muzicale, monede, manuscrise, cărți vechi, costume populare.

Galerie foto


Vizualizări: 584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: