Municipiul Târgu Jiu riscă să piardă toate finanțările europene. De ce!
Municipiul Târgu Jiu riscă să piardă fonduri europene, din anul 2024, dacă Planul Urbanistic General (PUG) nu va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor. Avertismentul este lansat de liberalul Victor Banța, secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Amenajări Teritoriului.
„Atât timp cât nu ai un PUG valid, pentru că odată ce nu ai PUG valid, se pot dezangaja fondurile europene pe perioada 2021-2027, fiind imposibilitatea emiterii unor certificate de urbanism, autorizații de construire etc. Pot fi blocate toate proiectele de investiții noi. Pot să apară blocaje și nesincronizări în politica de dezvoltare urbană cu repercusiuni în plan social. Există posibilitatea să compromită programul sectorial de Tranziție Justă.
Ultima valabilitate a actualului Plan Urbanistic General este 31.12.2023 și nu cred că se va mai da un act normativ să se prelungească valabilitatea“, a spus Victor Banța, la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.
Contractul pentru realizarea noului PUG datează din anul 2008
Contractul pentru realizarea noului PUG datează din anul 2008. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC” se ocupă de realizarea noului PUG. Victor Banța spune că acesta nu are un termen de finalizare: „Realizarea Planului Urbanistic General, dar și a regulamentului local de urbanism datează din anul 2008, când primăria a încheiat cu INCERC un contract de prestări servicii de realizarea acestor obiective de interese major. Acest contract nu prevede un termen de realizare. La momentul la care a fost încheiat, părțile nu au prevăzut și un termen până la care să fie realizat. Cert este că Târgu Jiu nu are un Plan Urbanistic General actualizat și acest lucru, pe zi ce trece, dacă nu se întreprind măsuri concrete și dacă nu există o mobilizare totală din toate părțile, și mai ales al administrației publice locale și centrale, este foarte greu să se realizeze“.
PUG-ul s-a împotmolit la efectuarea de studii
Victor Banța a explicat că PUG-ul este făcut în proporție de 85%: „Până în momentul de față, planul este realizat în proporție de peste 85%, cu excepția planului de urbanism zonale, de astă vară și până în prezent. Trebuie făcut și un regulament local de urbanism, de amenajare a teritoriului pe raza UAT, în conformitate cu legile legale în vigoare. Pe lângă acest regulament locale de urbanism, trebuie întocmite o serie de studii și strategii, cum ar strategii de dezvoltare locale, studiu istoric, topografi, geologic etc.. Aici este o mare problemă, pentru că unele au fost făcute în trecut, dar nu au fost actualizate, iar altele nu au fost făcute“.