Prefectura Gorj, în instanță cu consilierii dintr-o comună. Se judecă pe o taxă specială
Consilierii din Lelești au fost acționați în judecată de Prefectura Gorj, care solicită anularea unor prevederi dintr-o hotărâre de Consiliu Local. Este vorba despre instituirea unei taxe speciale de salubritate, la nivelul comunei, pe care Prefectura dorește să o anuleze.
În iulie, consilierii din Lelești au adoptat o decizie prin care au aprobat o taxă specială de salubrizare pentru persoanele fizice care locuiesc în localitatea amintită, astfel: 12 lei/lună/gospodăriile locuite temporar; 14 lei/lună/gospodării care au în componenţă o singură persoană; 28 lei/lună/gospodării care au în componenţă două sau mai multe persoane.
Prefectura a contestat decizia în instanță argumentând că „Preţul trebuie stabilit în funcţie de numărul de persoane ce compun o gospodărie şi doar în raport de numărul efectiv de persoane poate fi estimată cantitatea serviciului prestat şi, în consecinţă, costul aferent acestui serviciu”.
De fapt, după cum spune primarul comunei Leleşti, Laurenţiu Turcilă, decizia este mai veche, iar hotărârea atacată de Prefectură se referă șa modificarea cuantumului. El speră să câștige procesul cu Prefectura. Pe aceeași speță mai sunt încă 9 procese cu primării diferite, spune el.
„ A fost o taxă stabilită per gospodărie, exact ca şi taxa de habitat. Se stabileşte de către Consiliul Local, nu era stabilită prin lege. Acum s-a modificat şi este stabilită per persoană. La vremea respectivă, noi am considerat că este mult mai echitabil pentru localitatea noastră şi pentru cei care deţin gospodării în localitate. Sunt foarte mulţi care stau în Targu Jiu. De aceea am stabilit o taxă per gospodărie. Nu ştiu de unde a plecat discuţia. Mai sunt în ţară hotărâri tot la fel. Noi avem dată hotărârea de 3 ani de zile. Acum s-au gândit să conteste când noi am modificat doar cuantumul, nu am modificat hotărârea. Acum 3 ani a fost dată o hotărâre legată de această taxă/gospodărie, după care noi am actualizat doar cuantumurile, pe fiecare an. Cantitatea de gunoi este cântărită de către operator, se emite factura, iar preţul pe un an de zile l-am împărţit după cum am considerat că putem recupera banii de la populaţie. Nu ştiu de unde s-a ajuns la discuţiile astea. Au fost contestate şi alte 9 comune care se află în aceeaşi situaţie. Deja în instanţă comunele au avut câştig de cauză la Curtea de Apel. Aşteptăm şi noi. Avem termen luna aceasta. Vedem cum rămâne. Noi ne gândim la cetăţeni şi la binele comunităţii. Dacă operatorii ar face contract direct cu beneficiarii, ar fi diferit. Prin lege, atributul acesta de stabilire a taxei era lăsat Consiliului Local. Nu spunea niciunde că se stabileşte per persoană. Noi ne-am pregătit deja materialele şi începând de anul viitor vom merge şi noi pe un tarif/persoană”, a declarat Laurenţiu Turcilă.