O localitate din Gorj va avea un sistem de captare a apei după un proiect din Canada
Sistemul canadian de captare a apelor de suprafață și distribuirea în rețea va fi pus în aplicare într-o comună din Gorj. Autoritățile locale din Schela consideră ca aceasta este singura soluție pentru a rezolva problema apei în comună. Dacă la captare, probele arată că apa este potabilă, ceea ce ajunge la robinete este apă menajeră.
Acest proiect este prioritatea numărul unu a autorităților locale din comuna Schela pentru anul viitor. Primarul din comună recunoaște că apa este problema majoră a comunității.
”Noi avem o mare problemă cu apa la nivelul comunei. În lunile de vară, localnicii nu au apă la robinete. Din acest motiv vreau să reabilitez captarea de la Vâjoaia și aș vrea să mai forez un puț. Este o investiție îndrăzneață care se ridică la aproximativ 8.000.000 de lei”, a declarat Gabriel Deteșan, primarul din Schela.
Edilul are și o soluție care crede că va da rezultate. Reabilitarea captării de apă se va face după un model canadian. ”Am luat legătura cu un specialist în domeniu și mi-a propus un model canadian de captare a apelor de suprafață care va da negreșit rezultat. Proiectul este preluat din Canada și a mai fost pus în practică în alte comune din România și dă rezultate”, a mai adăugat edilul.
Până când modelul canadian va da rezultate la Schela, oamenii vor avea în continuare, la robinete apă menajeră. ”Noi am făcut analize din apa captată și specialistele de la București au spus că apa acolo este ”mană cerească”, în schimb la robinet ajunge apă menajeră, pentru că nu este tratată așa cum trebuie. Oamenii știu asta și folosesc apa pentru animale și la treburi în gospodărie. Nu este pentru consum”, a mai spus Gabriel Deteșan.