Ape termale într-o comună din Gorj

O comună din Gorj ar avea șanse să ajungă pe harta stațiunilor balneare din România, asta dacă ar fi de acord și cetățenii. Este vorba de localitatea Câlnic, acolo unde este un foraj cu apă termală care are proprietățile băilor de la Bala, din județul vecin Mehedinți. Din păcate, forajul este pe proprietatea mai multor cetățeni care cer prețuri enorme pentru a-și vinde terenurile.

În prezent, la foraj vin gorjenii care nu-și permit să meargă la vreo stațiune, dar au aflat de proprietățile apei termale de aici, precum și femeile din sat ca să spele hainele.

Atât se poate face în prezent în locul care ar putea fi transformat într-o stațiune balneo-climaterică de renume. Primarul din Câlnic este conștient de bogăția rămasă încă neexploatată, dar nu prea are multe variante. ”Avem un foraj cu apă termală și m-am gândit să amenajez aici ceva, însă legislația în vigoare nu prea ne permite nouă, ca autoritate publică locală, să facem prea multe. Apa termală care iese din foraj are proprietățile băilor din comuna Bala. Dezvoltarea unei stațiuni balneare aici ar fi un mare câștig în primul rând pentru comuna Câlnic, dar și pentru județul Gorj”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul din Câlnic.

Terenurile pe care sunt forajele aparțin unor cetățeni. ”Problema acolo este că terenul din jurul forajului este al cetățenilor. Ca să putem dezvolta ceva acolo trebuie să achiziționăm terenul, iar cetățenii cer niște sume ireale. În zonă au venit doi investitori care au vrut să facă aici o stațiune, dar nu s-au înțeles la preț cu proprietarii terenurilor și au renunțat. Au făcut și analize la apă, și vroiau să facă complex mare, dar din păcate cetățenii s-au opus”, a mai adăugat edilul din Câlnic.

Și autoritățile locale au făcut ceva demersuri pentru ca puțul să intre în domeniul public, numai că legislația blochează demersurile. ”Noi am tot încercat să intrăm în posesia acestui foraj, în ideea de a face pași înainte pentru a dezvolta zona, sperând că într-o bună zi cetățenii vor ceda la preț și vor negocia nu investitorii care vor mai veni. Forajul este al OMV și ei sunt de acord să ni-l cedeze, dar ne blocăm pentru că apa care iese este a Agenției Naționale de Resurse Minerale, iar aici documentația ne omoară”, a mai spus Dumitru Vulpe.

Vizualizări: 8,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: