Muncitori din Gorj, prizonieri ai apelor la Șvinița

Ploaia torențială care a făcut prăpăd miercuri seara în localitatea mehedințeană Șvinița, pe Clisura Dunării, a dat peste cap și planurile mai multor muncitori din Gorj care lucrau în zona montană de acolo la o exploatare forestieră. Aceștia au trebuit să se retragă din calea apelor, iar apoi și-au improvizat o punte pentru a putea trece peste un râu pe care s-a produs o viitură ce a rupt un pod.

Gorjenii lucrau în pădurile din zona Șvinița de câteva săptămâni, exploatând masa lemnoasă de acolo, numai că, miercuri la prânz au fost nevoiți să își întrerupă munca. A plouat atât de tare încât pe versanți au început să se acumuleze cantități mari de apă, iar la un moment dat nici utilajele de mare tonaj cu care lucrau nu mai erau stabile în solul nămolos. „A venit un potop de apă la un moment dat că am simțit cum fuge TAF-ul cu mine, iar un TAF are vreo 10 tone. M-a asigurat repede un coleg cu un cablu și am reușit să îl stabilizez, după care am plecat cu toții de acolo că ne-am dat seama că nu mai este de stat, mai ales că ploua în continuu”, a spus unul dintre muncitori.

Pod rupt, gorjeni descurcăreți

Gorjenii prinși de ploaie în pădure lucrau pentru o firmă din Motru și erau acolo în frunte cu patronul lor, care le-a spus că nu are rost să mai rămână, fiind imposibil să lucreze în condiții de siguranță. Au coborât din munte pe picioare, iar după ce au mers ore în șir pe jos și au crezut că sunt în siguranță odată ajunși la Drumul Național 57 au constatat că un pârâiaș pe care îl știau foarte bine, Ilișova, nu doar că și-a ieșit din matcă, ci a format o viitură de vreo 5 metri, care a măturat totul în calea ei, inclusiv un pod peste care ei ar fi urmat să treacă. Podul a fost zburat cu totul după ce apa a trecut cu peste un metru pe șosea, seara, când au ajuns gorjenii la el, putându-se observa că pilonul de susținere din mijloc era rupt, iar în albia râului rămăsese un hău adânc de câțiva metri.

Evident că circulația rutieră pe Clisura Dunării a fost oprită între Orșova și Moldova Nouă, nici muncitorii neavând pe unde să treacă. În acest condiții, gorjenii au apelat la diferite improvizații, pentru a încropi un pod sau o punte care să le fie de folos în traversarea râului învolburat. Aceștia au tăiat un arbore de pe marginea râului, în speranța ca vor uni cele două maluri și vor trece mai ușor, dar, spre ghinionul lor, apa tumultuoasă a mutat copacul și l-a dus în aval, spulberând planul respectiv. Muncitorii nu s-au dat însă bătuți și au adus două lemne pe care le-au pus peste betoanele rămase din fostul pod, improvizând astfel o punte peste care au trecut nu fără emoții și pe sub care curgea apa învolburată. „Am avut noroc și ajutor de la Dumnezeu. A fost greu, cu emoții, normal, dar iată că am scăpat”, a spus unul dintre muncitorii bucuroși că au ajuns pe malul pe care îi așteptau mașinile ce i-au dus acasă.

Deocamdată nu mai lucrează

Spre miezul nopții cei zece gorjeni au ajuns la casele lor, indiferent că era vorba de Mătăsari, Motru sau Padeș. Unul singur, din Jupânești, a rămas până ieri dimineață în gara din Târgu Jiu în așteptarea unui tren care să îl ducă și pe el acasă. La muncă vor reveni cu toții cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare pentru că pe munte e imposibil încă să urce. Și la Șvinița și pe toată Clisura Dunării a plouat și ieri abundent, la fel ca și în Gorj, și, în plus, drumul până acolo era încă plin ieri de bolovani, lemne și aluviuni aduse de pe versanți de precipitațiile puternice.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: