Prima intervenţie laparoscopică la Ginecologie în Târgu Jiu
O tânără din municipiul Târgu Jiu a fost supusă unei intervenţii care a avut loc pentru prima dată la Târgu Jiu, pe secţia Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență. Tânăra încearcă de mai mulţi ani să devină mamă, astfel că a fost supusă unei laparoscopii exploratorii într-un caz de sterilitate. Intervenţia a fost posibilă cu sprijinul medicului Bogdan Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul unui spital din Timișoara.
Medicul ginecolog Adrian Tetileanu a fost cel care a făcut pentru prima dată o astfel de operaţie pe secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Intervenţia, de altminteri banală în centrele universitare, a durat aproape o oră la Târgu Jiu. ”Este o operație în premieră, operațiile de acest gen, chiar și de complexitate mult mai mare, se fac în alte spitale, de foarte mulți ani. La noi este o premieră pentru că am reușit în ultimul an să întocmim aparatura necesară pentru a debuta, este un debut. Cu puțină voință se poate face chirurgie laparoscopică și la Târgu Jiu”, a spus Adrian Tetileanu, medic ginecolog.
Pacienta se simte bine în urma operației și cu șanse mari să devină mămică. ”Pacienta încearcă să obțină o sarcină de mai mulți ani, a fost într-un centru universitar la colegii noștri într-un departament de sterilitate, a făcut diverse investigații și colegii de la Sibiu au considerat că ar fi necesară o laparoscopie de bilanț, exploratorie, care să încheie capitolul investigațiilor. Laparoscopia vizualizează toate elementele aparatului genital și în urma acestei intervenții, colegii de la Sibiu, pe baza probelor video, o să ia o decizie privind să rămână însărcinată fie pe cale naturală, fie prin inseminare, posibil fertilizare”, a mai spus Tetileanu.
N-au văzut niciodată instrumentarul
Cât privește intervenția în sine, Tetileanu mărturisește că sunt cadre medicale la Târgu Jiu care nu sunt tocmai pregătite să facă față acestui gen de intervenţii, adică n-au văzut în viața lor un instrumentar laparoscopic. De altfel, aparatul se află de mai bine de un an în spital, însă acum a fost folosit pentru prima dată. ”A durat mai mult în primul rând pentru că aparatura este nouă în secție, personalul mediu, asistentele, se acomodează mai greu, sunt persoane care n-au văzut instrumentarul acesta niciodată, chiar pot să vă spun că au fost 30-40 de persoane care voiau să se uite. Eu sper la intervenții din ce în ce mai complexe, din patologia benignă, mă refer aici la chist, micile fibroame, extrauterina ar putea fi rezolvată. Intervențiile complexe necesită și o echipă bine instruită”, a mai spus Tetileanu.
Întrebat de ce aparatură ar mai avea nevoie ca să aducă secția de Ginecologie în zilele noastre, Tetileanu a precizat că ar fi de mare ajutor o unitate electrochirurgicală și o masă ginecologică modernă. ”Foarte multe femei veneau în gărzi, în ultimii ani, la patologii minore întrebau dacă pot să le operez laparoscopic și dacă nu, de multe ori găseau diferite modalități de a părăsi spitalul și atunci, eu ca medic ginecolog simțeam un gust amar”, a mai spus medicul Adrian Tetileanu.