Amnistie pentru un milion de români care au luat bani ilegal de la stat
Plenul Senatului a extins, luni seară, amnistierea fiscală de la personalul din învăţământ la toţi bugetarii care au obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, aceştia fiind exoneraţi de la restituirea sumelor. Decizia vine după ce guvernul şi-a propus iniţial să amnistieze fiscal doar pensionarii şi mamele care au luat mai mulţi bani din greşeala unor funcţionari. Acum, primarii, funcţionarii, profesorii şi alte categorii care au luat prime declarate ca ilegale de Curtea de Conturi nu vor mai da banii înapoi.
Conform Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj un număr de 287 de pensionari gorjeni cărora le-au fost calculate greşit pensiile vor fi scutiţi de la plata debitelor în sumă de 739.864 lei dacă legea amnistiei fiscale va fi adoptată. Conducerea instituţiei spune că legea privind amnistierea pensionarilor este una buna. “Măsura de amnistie fiscală a pensionarilor este o măsură foarte bună ţinând cont de legea pensiilor care s-a modificat de la 1 aprilie 2001 de peste 150 de ori, care a condus la interpretări eronate mai ales de unităţile ce au eliberat adeverinţe care au condus la recalculări şi implicit la debite”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Şeful Serviciului Stabiliri Pensii din cadrul CJP Gorj, Maria Udroiu, a exemplificat câteva situaţii care au putut genera debite în rândul pensionarilor. “Debitele au fost generate din adeverinţe eliberate de către angajatori, cu diferite sporuri, la care tot aceiaşi angajatori au revenit ulterior în ceea ce priveşte procentul de acordare a sporului, suma de spor sau perioada pentru care a fost acordat. La fel am întâlnit cazuri în care angajatorul a revenit la o adeverinţă de grupă de muncă, în ceea ce priveşte procentul de grupă şi perioada pentru care s-a lucrat în grupă de muncă. Fiind mai mică, normal că s-a generat un debit pensionarului. Am mai avut cazuri generate de debite la copiii urmaşi care nu au făcut dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ legal organizată”, a precizat Maria Udroiu.
Senatorii, mult mai generoşi decât guvernul
Nu doar pensionarii şi mamele vor beneficia de amnistie fiscală. Senatorii au adoptat în plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea iniţial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar. Propunerea legislativă, formulată de senatorul Liviu Pop, se referea iniţial la scutiri aplicate profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara, fiind retrimisă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat printre altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localităţi. Ulterior, iniţiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată tuturor bugetarilor. ”Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la articolul 1 (personalul bugetar - n.r.) trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii”, mai precizează legea. Iniţiativa a fost adoptată cu 122 de voturi ”pentru” şi două abţineri, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.