Muncesc la foc automat să nu piardă banii europeni
Se lucrează de zor pe multe şantiere din Gorj. Primarii care au prins proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală trag tare să finalizeze lucrările astfel încât să nu piardă banii. Se munceşte la foc automat şi pe şantierele deschise în comuna Drăguţeşti. Chiar dacă temperaturile au scăzut sub pragul îngheţului, la şcoala din Urecheşti, muncitorii încă sunt la datorie.
La Şcoala Gimnazială din satul Urecheşti, comuna Drăguţeşti, se munceşte din greu chiar dacă sunt de realizat lucrări în exteriorul clădirii. Muncitorii au pus deja termopane unităţii de învăţământ şi lucrează la toaletele moderne şi la exteriorul clădirii. Când se va răci şi mai rău, vor trece la lucrările care trebuie efectuate în sălile de clasă şi în laboratorul de informatică.
„Este un proiect important pentru comună. Este vorba de 12 miliarde şi jumătate de lei vechi, bani pe care i-am obţinut prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Sunt bani europeni cu care vom schimba total faţa şcolii şi va deveni cea mai modernă din comună. Lucrările au ca termen de finalizare 11 decembrie 2019, dar constructorul ne-a dat asigurări că vor fi gata mai devreme. Eu preconizez că, până în primăvară, şcoala va fi gata, iar copiii se pot muta acolo”, a spus primarul din Drăguţeşti, Ion Popescu.
Între timp, copiii au fost mutaţi într-o clădire situată peste drum de şcoală. „Ca să nu aducem copiii la şcoala din Drăguţeşti, să nu-i mai punem pe drumuri, am ales să-i ducem într-o clădire peste drum de şcoală. Este o clădire modernă şi acolo. Copiii vin la şcoală pe două schimburi. Eu am pus preţ pe şcoli. Şi la ţară se învaţă carte, pentru că avem dascăli cu vechime, dascăli de excepţie. Anul trecut, am avut eleva cu cea mai mare medie la Evaluarea Naţională. Deci am demonstrat că se poate face carte şi aici”, a mai spus primarul.
Vor să închidă şcoala
Rămâne de văzut dacă elevii vor şi apuca să înveţe în şcoala cea nouă. Conducerea şcolii a făcut propunere Consiliului Local să fie restrânsă activitatea, de anul viitor, din cauza numărului mic de copii care ar urma să vină acolo. Însă aleşii locali pot decide să păstreze şcoala şi în aceste condiţii şi să sprijine cu bani unitatea de învăţământ pentru a putea funcţiona fără probleme.