Morega, fruntaş pe ramură într-un clasament al deputaţilor chiulăi
IPP susţine că prima sesiune parlamentară a acestui an a fost "marcată de absenteism", primele 6 poziţii în clasamentul absenţelor fiind ocupate de tot atâţia miniştri. "Din 472 de voturi în plen, exprimate prin sistemul de vot, Marian Sârbu (PSD+PC) şi Dan Nica (PSD+PC) nu au participat la niciunul, Elena Udrea (PDL) a votat de trei ori, Constantin Niţă (PSD+PC) de opt ori, Theodor Paleologu (PDL) de 18 ori şi Monica Iacob Ridzi de 20 de ori". În afara miniştrilor, IPP susţine că în topul absenţilor de la Cameră de află şi alţi reprezentanţi de marcă ai partidelor care au lipsit masiv de la votul din plen: Nini Săpunaru (PNL) cu o prezenţă de doar 7%, Ludovic Orban (PNL) - 7%, Dan Ilie Morega (PNL) - 8%, Viorel Hrebenciuc (PSD+PC) - 8% şi Bogdan Niculescu Duvăz (PSD+PC) - 9%.
La polul opus, deputaţii care au înregistrat cea mai mare prezenţă în plen sunt: Ioan Munteanu (PSD+PC) - 96%, Dragoş Zisopol (Minorităţi) - 94%, Dumitru Pardău (PDL) - 92%, Petru Farago (UDMR) - 92%, Ovidiu Ganţ (Minorităţi) - 92%. În ceea ce priveşte situaţia prezenţei la vot pe partide, se remarcă UDMR şi grupul minorităţilor cu aceeaşi prezenţă de 66,3%, urmate de PDL cu 63,4%, PSD+PC cu 54% şi PNL cu 50,2%. Totodată, IPP a făcut un clasament al Comisiilor parlamentare din care reiese că cea mai intensă activitate a fost la Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor(124 raporte), urmată de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi (112 raporte) şi Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (88 raporte).
În cazul Senatului se numără la această categorie Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii (39 şedinţe), Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului (38 şedinţe), Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (36 şedinţe). La cealaltă extremă, cu o activitate mai redusă, IPP ierarhizează Comisiile pentru regulament, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisiile de regulament, sănătate publică, şi privatizare de la Senat. IPP apreciază că atunci "când iniţiativele legislative pe cont propriu sunt incomode pentru Guvern şi obositor de redactat, parlamentarii se ocupă cu declaraţiile politice sau cu lobby". "În strânsă legatură cu afirmaţia de mai sus mai remarcăm practicile parlamentarilor de a uza de alte prerogative, cum ar fi declaraţiile politice, pentru a se face remarcaţi atât în partid, cât şi în general în societate", susţine IPP în comunicatul amintit.
Astfel, deputaţii cu cele mai multe declaraţii politice în această sesiune au fost Mircea Grosaru - Minorităţi (40), Bogdan Ciucă - PSD+PC (25), Daniela Popa - PSD+PC (25), Amet Aledin - Minorităţi (21), Bogdan Ţîmpău - PNL (19), precum şi senatorii Emilian Frâncu - PNL (20), Dumitru Oprea - PDL (15), Gheorghe David - PDL (14), Sorina-Luminiţa Plăcintă - PDL (12), Doina Silistru - PSD+PC (10).