Monument istoric, în pericol. Primar: E paragină și va cădea la prima ninsoare

Autoritățile din comuna Bengești se luptă cu morile de vânt. De ani de zile încearcă să rezolve problema unui monument istoric aflat în paragină și care este ignorat de Ministerul Culturii. Este vorba de o clădire construită înainte de 1900 și în care a funcționat pe vremuri primăria, iar apoi poșta care este închisă de mai bine de 10 ani.

Clădirea este într-o avansată stare de degradare, cu acoperișul distrus și câțiva pereți prăbușiți, autoritățile din Bengești Ciocadia vor să rezolve problema acestui monument care cel mai probabil se va prăbuși la prima ninsoare. ”Avem o mare problema cu fostul sediul al poștei. Este vorba de o clădire monument istoric care se dărâmă de la o zi la alta și aș vrea să vadă și cei de la Ministerul Culturii cum se alege praful de tot. Monumentul este de fapt o dărâmătură. Este o clădire construită între 1800 și 1900 în care a funcționat pe vremuri primăria, a stat o perioada închisă și apoi aici a funcționat poșta, care este închisă de mai bine de 10 ani. O lege de pe timpul lui Adrian Năstase a făcut ca toate clădirile în care funcționează oficiile să devină ale Poștei Române. Așa s-a întâmplat și cu acest monument care a fost lăsat de izbeliște”, a povestit primarul din Bengești Ciocadia, Victor Geogia.

Autoritățile au dat acționat în instanță poșta pentru a câștiga clădirea care între timp a ajuns în paragină. “În acea clădire a funcționat poșta și două încăperi au fost ale Consiliului Local. Noi nu puteam renova doar jumătate din clădire și restul să pice. Am acționat poșta în instanță, ne-am judecat câțiva ani timp în care clădirea s-a deteriorat în continuă până am câștigat. Acoperiș nu mai are că a căzut, pereți se deteriorează și cad, și sunt sigur că la prima ninsoare va cădea. Am întrebat pe la Centrul de Cultură și mi-au zis că dacă o dărâm e treaba de închisoare. Păi eu nu vreau să o dărâm, că oricum se dărâmă singură în timp ce ministrul culturii doarme. Eu vreau să o facă pentru că strică aspectul comunei. Și ei când e vorba de monumente compară Castelul Peleș cu poșta de la Bengești-Ciocadia”, a mai spus primarul din Bengești-Ciocadia.

Vizualizări: 1,812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: