„Mişcarea”, lovitura dată Uniunii Europene
Stephen Bannon, omul cheie din campania prezidenţială a lui Donald Trump, a lansat un proiect care dă frisoane Europei. Mai exact, Uniunii Europene. Bannon vrea să devină un fel de lider al unei revolte populiste de dreapta din Europa, un lider de opinie al partidelor naţionaliste de dreapta care prind teren în tot mai multe ţări. Acesta vrea să facă o fundaţie la Bruxelles, numită „Mişcarea”, prin care partidele naţionaliste să fie coordonate. Iniţiativa vine cu mai puţin de un an înainte de alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai 2019 în toate ţările din Uniune. Estimările arată că aceşti deputaţi de dreapta vor putea controla o treime din cele 751 de locuri din Parlamentul European.
Liderii europeni au reacţionat destul de nervos la „Mişcarea” lui Bannon, iar liderii de opinie îl acuză că vrea să exporte în Europa politicile de ură ale lui Trump. Sunt voci care cer să i se interzică lui Bannon acordarea unei vize de lucru în Uniune.
Pe de altă parte însă, liderii Uniunii Europene nu se întreabă unde greşesc. O mişcare anti-UE va prinde la public doar în măsura în care publicul european are motive de nemulţumire. Şi are. Să luăm, de exemplu, România. Faptul că românii pleacă la muncă în străinătate a avut şi părţi bune, în sensul că mulţi oameni au putut să se realizeze profesional. Pe de altă parte, sute de mii de copii au crescut fără părinţi, mii de firme nu se pot dezvolta pentru că nu găsesc forţă de muncă, spitalele au fost golite de medici şi asistenţi medicali. Zeci de mii de tineri sunt şcolarizaţi în România, pe bani grei, iar aceştia pleacă din ţară în primul an de după absolvire, dezvoltând alte economii ale lumii.
Dacă privim din perspectiva lor, a ţărilor dezvoltate, vedem că pe lângă valul de migranţi care muncesc a venit şi un val de infracţionalitate şi cerşetorie. Sunt mii de prostituate din ţările estice pe străzile din Occident, mii de cerşetori, mii de hoţi de buzunare. Ei ar vrea să importe doar partea bună din Est, noi am vrea să le exportăm doar partea rea.
Uniunea Europeană nu a fost o idee rea, dar este implementată prost. Instituţii supra-dimensionate, cu funcţionari extrem de bine plătiţi, care nu au capacitatea de a gândi programe care să ducă la o dezvoltare unitară a ţărilor din Uniunea Europeană. Multe politici europene sunt greu de înţeles pentru omul de rând, care se întreabă de ce banii europeni nu sunt folosiţi pentru dezvoltarea industriei, pentru crearea de locuri de muncă în această zonă, ci suntem obligaţi să îi irosim pe tot felul de centre de informare turistică ce stau închise sau pentru amenajarea de parcuri în zone rurale, care nu au căutare. Sau, ca să luăm un exemplu care îi interesează pe minerii şi energeticienii din Gorj, este clar că este nevoie de reducerea poluării generate de termocentralele pe cărbune. Dar nu poţi tu, Uniunea Europeană, să spui că astfel de programe trebuie implementate de companii pe banii lor, fără să ai tu, organism european, o politică prin care să faci asta.
În aceste condiţii, planurile lui Bannon de a cultiva euroscepticismul şi naţionalismul vor avea succes. Rămâne de văzut care vor fi partidele din România care se vor înscrie pe acest drum. Probabil cele care îl înjură pe Soros, al cărui adversar declarat este Bannon. De altfel, analiştii occidentali apreciază că Soros şi Bannon vor fi figurile centrale ale politicii europene în următorii ani.
În Occident, oamenii care vor fi alături de Bannon sunt Marine Le Pen - liderul naţionaliştilor din Franţa, Frauke Petry - liderul partidului anti-imigrant Alternative for Germany, Geert Wilders - liderul Partidului Libertăţii din Olanda, Beppe Grillo şi mişcarea naţionalistă italiană, Viktor Orban - premierul Ungariei etc. Popularii, socialiştii şi liberalii europeni trebuie să îşi schimbe discursurile şi politicile dacă vor ca Uniunea Europeană să mai aibă viitor.