Suntem atât de mici. Şi atât de inconştienţi!

Suntem în jur de 7,5 miliarde de oameni pe pământ. Avem maşini, avem tehnologie la care oamenii nici nu visau acum un secol. Suntem în continuare atât de mici în faţa naturii şi probabil că aşa vom fi mereu. Tragedia prin care a trecut Grecia zilele trecute, unde aproape o sută de oameni au murit în incendiile generate de caniculă, ar trebui să ne ridice semne de întrebare. Ca să nu mai vorbim de ploile torenţiale care în 30 de minute distrug munca de-o viaţă a unor oameni.

Climatologii au tot tras semnale de alarmă în ultimii ani cu privire la încălzirea globală, la tăierea pădurilor, la poluare, la cantitatea uriaşă de ambalaje pe care o aruncăm. Guvernele au ţinut cont într-o oarecare măsură, dar nu suficient. Noi, oamenii de rând, mai puţin chiar decât guvernele.

Văd aproape în fiecare zi pe facebook imagini cu oameni care aruncă maşini întregi de gunoaie în pădure. A fost un caz ieri la Motru, altul alaltăieri la Cătunele, mai înainte la Băleşti şi tot aşa. Cred că oamenii care aruncă gunoaie în pădure sau în apă nu doar că nu iubesc natura, ei nu iubesc viaţa, nu îşi iubesc copiii, familia. Nu cred că sunt atât de proşti încât să nu îşi dea seama că poluarea, sub orice formă, ne afectează pe toţi. La fel oamenii care pun chimicale să facă o recoltă mai bună, mă refer la cei care nu au niciun fel de noţiuni în domeniu şi pun după ureche. Am auzit de oameni care nu ar mânca niciodată din legumele produse de ei pentru vânzare, ştiind că pun tone de chimicale. Dar nu au nici cel mai mic stres să ni le vândă nouă, la piaţă.

De tăierea pădurilor, ce să mai zic? Unii taie mii de hectare şi exportă buşteni, alţii taie hectare întregi fără autorizaţie, alţii doar câţiva copaci să aibă peste iarnă pentru încălzire. Puţini mai sunt oamenii care iubesc pădurea, care ştiu care copaci pot fi tăiaţi şi care nu, care plantează câţiva puieţi de câte ori taie un copac. Cei mai mulţi îşi ştiu doar interesul imediat şi atât.

PET-urile, marea problemă a acestui secol. Cu trei decenii în urmă, acestea nici nu existau în România. Acum, fiecare dintre noi producem saci de PET-uri în fiecare an, ca să nu mai vorbesc de alte ambalaje. Câţi dintre noi colectează selectiv? Mai puţin de 6%, spun statisticile. Suntem comozi, nu ne pasă, arătăm cu degetul alţi poluatori, deşi nu facem nici puţinul care depinde exclusiv de noi.

Calitatea apei şi a aerului s-a degradat într-un ritm destul de alert în ultimele decenii, au apărut tot felul de boli grave, dar încă nu ne trezim. Dacă nu ne întoarcem la natură, dacă nu o protejăm, generaţiile următoare o să se uite acuzatoare la noi şi o să se întrebe cum am putut fi atât de sălbatici în secolul XXI.

Vizualizări: 5,029

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: