Ministrul care i-a mințit pe mineri, poreclit “Trei săptămâni”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, care le-a promis pe 10 iulie minerilor că în trei săptămâni va propune un text modificat al proiectului care să permită pensionarea mai devreme a acestora, a primit o poreclă de la liderii sindicali. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului “Energia” Rovinari, l-a poreclit “Ministrul Trei Săptămâni”, pentru că a promis soluția în trei săptămâni, apoi a mai cerut încă trei, au mai trecut încă trei, dar totul s-a dovedit a fi o minciună.
“Ministrul Muncii, Marius Budăi, "Ministrul Trei Săptămâni" a promis că va debloca proiectul de modificare a legii pensiilor, în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare pentru minerii și energeticienii din C.E.Oltenia, și a dat ca termen de două ori câte trei săptămâni, însă au trecut 10 și tot nimic nu se întâmplă”, acuză Manu Tomescu.
Ministrul Muncii a fost la Târgu Jiu pe 10 iulie, unde a discutat cu liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia pe marginea proiectului de lege aflat la Camera Deputaților, prin care ar putea fi redusă vârsta de pensionare a celor care lucrează în condiții deosebite, în această situație fiind și opt mii de mineri și energeticieni din Gorj.
Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PSD din Gorj, a trecut rapid prin Senat, fiind adoptat pe 1 aprilie. Ajuns la Camera Deputaților, s-a blocat. Mai mult, premierul Dăncilă a dat aviz negativ. Pe site-ul Camerei Deputaților se arată că la acest proiect nu s-a mai lucrat din 25 iunie.
Potrivit proiectului, cei care lucrează în condiții deosebite ar trebui să beneficieze de o reducere de patru luni a vârstei de pensionare începând cu primul an lucrat. Potrivit legislației în vigoare, în prezent reducerea este de trei luni pentru fiecare an lucrat, dar numai pentru cei care au cel puțin șase ani lucrați în condiții deosebite. Budăi a propus ca și în noua lege să fie reducerea vârstei de pensionare doar pentru cei care au cel puțin patru ani lucrați în condiții deosebite.
Marius Budăi nu a fost de acord nici cu prevederea potrivit căreia să fie asimilate condițiile de muncă deosebite acolo unde sunt locuri de muncă similare, așa cum prevede proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj și care nu este susținut de guvern în formula actuală. Inițiatorii ar fi vrut însă să rezolve situația de la termocentralele din Turceni și Craiova, unde salariații nu mai sunt încadrați în condiții deosebite de muncă, așa cum se întâmplă la Termcentrala Rovinari. (A.A.)