Ministerul recunoaşte. Spitalul din Târgu Jiu – locul în care mori cu zile

Ancheta făcută de Ministerul Sănătăţii pune la colţ conducerea unităţii sanitare, inspectorii veniţi de la Bucureşti confirmând adevăruri dure, pe care dacă pacientul de rând le-ar fi rostit în gura mare ar fi riscat măcar un proces de calomnie din partea celor vizaţi, spitalul fiind descris ca un loc unde tratamentele sunt făcute după ureche şi fără aparatura de specialitate.

De ani de zile printre gorjeni umblă o vorbă, conform căreia dacă vii la spitalul din Târgu Jiu, şi nu numai, rişti să mori cu zile, iar asta s-a întâmplat săptămâna trecută prin decesul Ralucăi Tulic, fata care urma să îşi scoată amigdalele. Reforma sistemului sanitar din Gorj ar putea începe de abia de acum încolo, după moartea Ralucăi Tulic. Ancheta demarată de Ministerul Sănătăţii la spitalul din Târgu Jiu dezvăluie lucruri pe care gorjenii le simt pe pielea lor de ani de zile şi pe care le vor mai resimţi şi în perioada următoare, fiind puţin probabil ca lucrurile să se schimbe prea curând. Oficialii de la Bucureşti au constatat că în cazul Ralucăi s-a intervenit târziu, prost, fără aparatura adecvată, concluziile anchetei putând fi considerate cutremurătoare pentru cine mai spera că merge la spital şi are şanse sigure şi moderne pentru a se face bine. „Comisia MS a descoperit, în cazul petrecut la spitalul din Tg Jiu, grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale. Conform raportului întocmit de către Comisia de control, pacienta,  care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie“, se arată în raportul ministerului.

Conform aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu. Unitatea sanitară nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice”, se mai arată în documentul de la Minister.

PLÂNGERE

Concluziile respective au fost înaintate şi către Consiliul Judeţean Gorj, cel care administrează spitalul de la Târgu Jiu, dar şi către Colegiul Medicilor din România, precum şi către Parchetul Gorj, pentru a fi deschise anchete menite să clarifice împrejurările în care s-a produs decesul fetei de 17 ani.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: