Fermierii gorjeni, încurajați să se asocieze pentru a face mai mulți bani
Circa 200 de fermieri din Gorj au participat duminică la Conferința Județeană EGIS privind încurajarea formelor asociative, proiect derulat prin Măsura 2 din PNDR 2014-2020.
EGIS ROMÂNIA S.A. va implementa până în 2021 proiectul Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, proiect cofinanţat din FEADR prin PNDR 2014-2020.
În cadrul proiectului, EGIS România oferă servicii de consultanță către 10.000 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României.
La nivelul regiunii Sud-Vest, din care și județul Gorj face parte, vor fi oferite servicii de consultanță către 1190 producători agricoli cu scopul final al înființării a 45 de cooperative agricole, din care minim un grup de producători locali.
O treime din fermele din Europa sunt în România și este nevoie de forme asociative pentru atragerea de fonduri europene.
„Avantajele existenței formelor asociative sunt recunoscute în întreaga lume. Cu toate acestea în prezent în România, sub 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o formă asociativă, comparativ cu Uniunea Europeană, unde media de organizare este de 34%. Mai mult, agricultura rămâne principala sursă de venit din zonele rurale de la noi din țară“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
În acest context, încurajarea formelor asociative în sectorul agricol devine o prioritate pentru dezvoltare în România, arătând că beneficiile cooperării în cadrul unor astfel de forme precum cooperativa agricolă și grupul de producători duc la o dezvoltare durabilă a acestui sector pe plan local, regional, național și european. (A.M.)