Află cum poţi cultiva legume pe balcon

Dacă stai la bloc şi ai un balcon generos, expus la soare, poţi amenaja acolo o mică grădină. Nu vă imaginaţi că veţi obţine recolte impresionante, dar măcar câteva verdeţuri, mai ales că acum a venit primăvara, pot creşte acolo şi renunţaţi la drumul zilnic la piaţă. Iată câteva sfaturi utile dacă vă doriţi o grădină la doi paşi de bucătărie.

Zarzavatul, chiar şi cel cultivat pe suprafaţa unui balcon, are nevoie de tratament specific. Nu trebuie uitat, spre exemplu, că roşiile, ardeii şi vinetele cultivate pe balcon  nu trebuie să depăşească înălţimea de o jumătate de metru.  Este important ca plantele să fie expuse la soare de la jumătatea dimineţii până la asfinţit, iar vasul utilizat pentru fiecare plantă trebuie să fie încăpător, cu fundul acoperit cu bile de argilă expandată. La pământ se adaugă două linguri de îngrăşământ granulat cu cedare lentă, alături de fiecare plantă introducându-se un tub sau un băţ de care se leagă ramurile în ritmul în care acestea cresc.

Busuiocul, salvia şi rozmarinul trebuie să fie expuse la soare de la prânz la asfinţit. Se pot planta toate trei speciile într-un singur vas. Amestecul utilizat trebuie să conţină părţi egale de pământ universal şi pietriş ce evită stagnarea apei. Când avem nevoie să folosim aceste plante aromate este suficient să tăiem cu o foarfecă rămurelele din vârful plantei.

Pentru ţelină, pătrunjel, mărar şi castraveţi este perfect un balcon luminos, chiar neînsorit. Pentru a obţine o recoltă suficientă pentru o familie formată din patru persoane sunt necesare 3-5 plante pentru fiecare tip. Recipientul pentru aceste plante este o lădiţă adâncă de 20 cm. Se poate utiliza pământ de tip universal sau specific pentru zarzavat, mai bogat în substanţe nutritive. Castravetele are nevoie de o susţinere pentru ramurile sale, altfel acestea se vor rupe. Toate aceste trei specii trebuie să fie udate de două ori pe săptămână pe perioada primăverii şi de trei ori în sezonul cald.

ATENŢIE: Răsadurile nu trebuie înghesuite, pentru că astfel nu obțineți o recoltă mai bună, ba chiar riscați să o pierdeți. Poți face un umbrar natural din plante cățărătoare, de ce nu din fasole sau castraveți. Folosește lădițe de lemn pe post de ghiveci. Cele din plastic pot sufoca plantele.

Vizualizări: 1,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: