Cine poate ajunge manager privat la companiile de stat! Vezi cât câştigă!
Dacă ai studii superioare, experienţă în domeniu, eşti apt din punct de vedere medical şi intelectual, dacă nu ai suferit condamnări definitive şi nu ţi-a fost revocat dreptul de a administra o firmă, ai dreptul de a te înscrie la concurs pentru a fi manager privat la o companie de stat. Salariile viitorilor manageri privaţi pot fi de ordinul zecilor de mii de euro pe lună, în funcţie de performanţe. Proiectul de Lege privind managementul privat al întreprinderilor publice este în dezbatere publică şi va fi supus votului parlamentarilor în sesiunea din toamnă.
La o primă citire a proiectul de lege este evidentă dorinţa actualei puteri de a respecta promisiunea făcută celor de la Fondul Monetar Internaţional, aceea ca de la 1 ianuarie marile companii de stat să aibă management privat. Termenele cu privire la organizarea concursului sunt foarte scurte, astfel încât, dacă legea va fi aprobată în septembrie, viitorii manageri privaţi pot intra în pâine de anul viitor. Complexurile Turceni şi Rovinari, dar şi SNLO vor avea de la 1 ianuarie management privat.
Noii manageri, aleşi în 65 de zile
Managerii privaţi vor fi stabiliţi de o comisie de selecţie formată din cel mult 5 membri, reprezentanţi ai acţionarilor, iar preşedintele comisiei va fi numit de acţionarul majoritar, adică de Ministerul Economiei. Comisia de selecţie va avea termen 5 zile de la constituire pentru a elabora proiectul preliminar al cererii de ofertă şi criteriile de selecţie a managerului privat, apoi alte 5 zile pentru a definitiva aceste documente. Candidaţii pot depune ofertele în termen de 20 de zile de la publicarea anunţului. Urmează zece zile pentru evaluarea ofertelor şi stabilirea câştigătorului, apoi un termen de 5 zile pentru contestaţii. Acestea sunt evaluate de o comisie a ministerului, care se pronunţă în zece zile. Negocierea şi semnarea contractului de management privat se face în termen de maximum zece zile de la expirarea termenului pentru soluţionarea contestaţiilor, se arată în proiectul de lege. Asta înseamnă că de la înfiinţarea comisiei şi până la numirea managerului privat nu pot trece mai mult de 65 de zile.
Candidaţii dau teste de cultură managerială
Viitorul manager privat poate fi atât persoană fizică, cât şi juridică, română sau străină. Articolul 15 din proiectul de lege arată care sunt principalele criterii de selecţie a managerului privat. Candidaţii vor participa la teste elaborate de firme de consultanţă prin care îşi vor dovedi „aptitudinile legate de procesul decizional şi cunoştinţe în domeniul relaţiilor economice interne şi internaţionale”. Celelalte criterii se referă la absolvirea de studii în domeniul administrării şi/sau experienţă în conducere, elaborarea unor propuneri de strategii pe termen mediu de dezvoltare a companiei.
Interesant este că noul manager trebuie să depună propuneri de privatizare a companiilor, dar şi de restructurare, relansare economică, ocupare şi formare a forţei de muncă etc.
Venituri de zeci de mii de euro pe lună
Potrivit legii, contractul de management se încheie pe o perioadă de la 1 la 4 ani. Câştigul managerului privat va fi însă unul de invidiat şi se calculează în funcţie de salariul de bază mediu brut, de numărul de salariaţi şi de cifra de afaceri. În cazul complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, câştigul managerului privat va fi de 43 de ori salariul de bază mediu brut, iar la SNLO de 44 de ori.
În acest an, la CE Turceni câştigul mediu brut este de 3.892 lei/lună, la CE Rovinari de 3.770 lei, iar la SNLO de 2.812 lei lunar. Dacă scădem sporurile, rămâne un salariu de bază mediu brut în jur de 2.000-2.500 RON, la care de fapt va fi raportat câştigul viitorului manager. Oricum, venitul lunar al acestuia va fi de ordinul zecilor de mii de euro pe lună.
Câştigul poate fi diminuat cu până la 30% dacă societatea înregistrează pierderi şi cu până la 20% dacă înregistrează datorii. Salariul nu va fi singurul câştig al managerului privat. Acesta poate încasa şi până la 3,2% din profitul net al societăţii, în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă. Salariile actualilor directori generali sunt plafonate la 4.800 de RON.
LISTA
Autorităţile române au stabilit un număr de 15 companii de stat ce vor avea manageri privaţi. Printre acestea se află Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură. Şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi companiile energetice vor avea manageri privaţi.