Minerii strâng rândurile, în fața austerității
Minerii din schimbul 1 și angajații TESA din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului au protestat, timp de 15 minute, în fața sucursalelor companiei. Acțiunea de avertisment a fost îndreptată împotriva ordonanței trenuleț.
Aplicarea ordonanței austerității lasă angajații fără o serie de drepturi. Liderii sindicali spun că reducerile pot fi făcute doar abuziv, întrucât drepturile minerilor sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar și în contractul individual de muncă.
Minerii din Oltenia, afiliați la Federația Națională Mine Energie, se declară solidari cu colegii lor din Valea Jiului.
„Minerii si energeticienii, membri sindicatelor asociate Federatiei Nationale Mine Energie, salariati din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Nuclearelectrica SA – CNE Cernavoda, Hidroserv SA, Societatea Hidroelectrica SA, Compania Nationala a Uraniului SA, sunt solidari cu actiunile declansate de colegii nostri din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului.
Minerii si energeticienii solicită Guvernului României eliminarea din OUG nr. 156/2024 a articolelor care incalca principiile dialogului social si a drepturilor colective ale salariatilor, a libertatii contractuale si a autonomiei de negociere colectiva, a normelor constitutionale, cat si angajamentele internationale ale Romaniei, afectand grav drepturile unui numar foarte mare de salariati , membri sindicatelor asociate organizatiei noastre”, arată un comunicat al Federației Naționale Mine Energie, condusă de Dumitru Pârvulescu.
„Singura revendicare este respectarea CCM și a contractelor individuale de muncă. Nu acceptăm, și nu vom accepta niciodată abuzuri asupra noastră, printr-o ordonanță strâmbă și printr-o ordonanță care nu ia în considerare că tot ceea ce noi am negociat, am negociat legal cu administrația, contractele fiind înregistrate la ITM Hunedoara”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, din Valea Jiului.