Burduja și Plaveti au mers la Comisia Europeană 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mers la Comisia Europeană împreună cu Dan Iulius Plaveti, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Ministrul a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook alături de șeful CEO. 

Sebastian Burduja a insistat, în ultimele ieșiri publice, că va solicita amânarea planului de restructurare aprobat pentru Complexul Oltenia. Este mare nevoie de energia produsă de cărbune mai ales că investițiile în parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze de la Turceni și Ișalnița încă întârzie. 

"La Bruxelles, la Comisia Europeană. Am venit cu energia de acasă pentru energia României de mâine — sigură, accesibilă și competitivă, curată. În această ordine de priorități. Voi reveni cu noutăți", a transmis, luni, ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook. 

De altfel, de câteva zile, ministrul a bătut monedă pe importanța cărbunelui în sistemul energetic național. 

"Toate investițiile în energie curată vor continua și vom absorbi toți banii europeni disponibili. În același timp, tranziția energetică trebuie să fie pragmatică și sustenabilă. Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României. Cine zice altfel trebuie să demonstreze public ce va face România fără 2000MW producție în bandă din 2026, așa cum au hotărât cei care au scris PNRR-ul. Principiul corect este înlocuirea acestor grupuri cu grupuri pe gaz, apoi cu centrale nucleare. 
 
Cu adevărat, este important pentru toată Europa să continuăm să ne bazăm pe capacități de producție în bandă care asigură stabilitatea și securitatea sistemului energetic. Iar dacă administrația Trump renunță la obiectivele de climă nu înseamnă că trebuie să facem la fel, ci că dacă nu schimbăm nimic vom pierde și mai mult din competitivitatea europeană în fața SUA, China etc. Tranziția nu înseamnă sacrificiu necondiționat, ci construcție pentru viitor. Și nu putem construi o economie verde cu adevărat puternică fără să avem o fundație stabilă. Asta înseamnă investiții în regenerabile, da, dar și o utilizare inteligentă a resurselor pe care le avem: gaze naturale, energie nucleară și, temporar, cărbune", a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Vizualizări: 1,664

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: