Ministrul Burduja: Cărbunele este necesar pentru securitatea energetică
Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României, a scris ministrul energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
El a mai spus că în acest moment cărbunele este o necesitate pentru securitatea energetică a României.
'Toate investițiile în energie curată vor continua și vom absorbi toți banii europeni disponibili. În același timp, tranziția energetică trebuie să fie pragmatică și sustenabilă. Renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României. Cine zice altfel trebuie să demonstreze public ce va face România fără 2.000 MW producție în bandă din 2026, așa cum au hotărât cei care au scris PNRR-ul. Principiul corect este înlocuirea acestor grupuri cu grupuri pe gaz, apoi cu centrale nucleare. Cu adevărat, este important pentru toată Europa să continuăm să ne bazăm pe capacități de producție în bandă care asigură stabilitatea și securitatea sistemului energetic. Iar dacă administrația Trump renunță la obiectivele de climă nu înseamnă că trebuie să facem la fel, ci că dacă nu schimbăm nimic vom pierde și mai mult din competitivitatea europeană în fața SUA, China etc. Tranziția nu înseamnă sacrificiu necondiționat, ci construcție pentru viitor. Și nu putem construi o economie verde cu adevărat puternică fără să avem o fundație stabilă. Asta înseamnă investiții în regenerabile, da, dar și o utilizare inteligentă a resurselor pe care le avem: gaze naturale, energie nucleară și, temporar, cărbune', a explicat ministrul.
Ministrul Energiei afirmă că România va continua să investească masiv în capacități de producție din surse regenerabile, pentru că doar așa se poate obține un mediu mai curat și 'prețuri corecte la energie pentru toți cetățenii'.
'Mai nou, sunt atacat că aș fi 'împotriva' tranziției verzi. Nimic mai fals. Am atras miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru investiții în producția de energie solară și eoliană, 10.000 MW noi pentru sistemul energetic românesc. Am finalizat anul trecut prima schemă națională pentru contracte pentru diferența (1.000 MW eolian și 500 MW solar), iar anul acesta vom finaliza a doua schemă similară, pentru o capacitate triplă (3.500 MW). Continuăm să investim masiv în capacități de producție din surse regenerabile, pentru că doar așa putem obține un mediu mai curat și prețuri corecte la energie pentru toți cetățenii. Doar anul trecut am pus în funcțiune noi capacități de producție eolian+solar de peste 700 MW, de două ori mai mult decât s-a pus în funcțiune în total din 2016 până în 2023 (8 ani!). Iar anul acesta ne așteptăm să dublăm acest record', susține șeful de la Energie.
El a subliniat că, sub mandatul său, Ministerul Energiei a salvat toate jaloanele și a dat asigurări că va face 'tot posibilul' pentru a le îndeplini până la capăt.