Militaru: Închiderea exploatărilor din Vâlcea şi Mehedinţi ar salva SNLO
Deputatul PDL Severus Militaru are soluţii pentru ca locurile de muncă ale minerilor şi energeticienilor din Gorj să fie salvate. Închiderea exploatărilor din Mehedinţi şi Vâlcea, care doar produc creanţe pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, ar da mai mult de lucru exploatărilor din Motru şi Roşia. Oricum, beneficiarii acestui cărbune, CET Halânga şi CET Govora, nu îl plătesc decât parţial şi cu mari întârzieri, şi în plus şi-au luat deja măsuri pentru ca în 2013 să renunţe la lignit şi să treacă pe gaze. Vor lăsa în urmă o gaură în bugetul SNLO mai mare decât în prezent, dacă societatea nu îşi va lua acum măsuri de însănătoşire.
În 2004, atunci când s-a luat decizia spargerii fostei CNLO, CET Govora avea o datorie pentru cărbunele consumat de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, bani care nu au mai fost recuperaţi niciodată. Între timp a acumulat alte datorii, pe care nici nu mai are interesul să le plătească, având în vedere că anunţă o reducere a cererii de cărbune la jumătate. Şi CET Halânga a luat decizia ca până la sfârşitul anului 2012, toată producţia de energie electrică şi abur să se realizeze pe gaze, renunţând definitiv la lignit. Cu alte cuvinte, în maxim doi ani exploatările de la Husnicioara, Panga şi Berbeşti Vest se vor închide, iar subvenţionarea lor până atunci este o decizie economică greşită. În schimb, dacă ar fi închise acum, ar da mai mult de lucru unor exploatări din Gorj, care şi-ar creşte astfel rentabilitatea şi ar putea să livreze până în 2012 şi la Halânga, şi la Govora, cărbune la un preţ mai mic decât cel de acum.
„Nu este normal ca unităţile miniere şi energetice din Gorj să le subvenţioneze pe cele din alte judeţe”, a spus deputatul Militaru. „Nu este normal să dăm afară salariaţii de la unităţile rentabile din Gorj şi să menţinem exploatări care produc numai pierderi. Minerii din Berbeşti livrează cărbune la CET Govora, autorităţile din Vâlcea nu şi-au dat interesul pentru ca acest cărbune să fie plătit şi doar acumulează datorii către SNLO. Dar, SNLO plăteşte salariile celor de la Berbeşti şi toate cheltuielile aferente, practic din ceea ce produc minerii din Gorj. La acest gen de subvenţie mă refer că nu este normal să continue, la fel fiind şi cazul celor de la Halânga, care nu plătesc cărbunele primit de la Husnicioara. Dacă autorităţile din Vâlcea şi Mehedinţi nu au fost interesate de această problemă, consider că noi gorjenii trebuie să ne protejăm oamenii şi locurile de muncă şi să punem punct acestei situaţii”, a spus parlamentarul PDL. Potrivit lui Severus Militaru, dacă ar fi separate cele două exploatări, SNLO aproape că nu ar mai trebuie să disponibilizeze personal pe raza judeţului Gorj sau oricum numărul ar fi cu mult mai mic. „Chiar dacă ar putea fi situaţii în care exploatări din Gorj trebuie închise, salariaţii pot fi redistribuiţi la unităţile rentabile”, a explicat Militaru.
„Trebuie să punem punct stării de confuzie”
Deputatul PDL Severus Militaru a criticat ieri lipsa de transparenţă a celor care sunt implicaţi în programul de restructurare din minerit şi energie, ceea ce a fost de natură să creeze confuzie şi neîncredere în rândul salariaţilor. „Până acum nu ne-am implicat nici eu, nici Cosmin Popescu, dar trebuie să facem ceva să ieşim din starea asta de confuzie”, a spus Militaru.
„Ceea ce s-a spus public până la această oră a adus confuzie în rândul oamenilor. Eu şi cu domnul deputat Cosmin Popescu am zis până acum să stăm deoparte deoarece am considerat că autorităţile din administraţie şi sindicate stăpânesc problema. Dar trebuie să punem punct acestei stări de iritare şi neîncredere, care nu este benefică. Vom solicita o întâlnire cu administraţiile şi sindicatele din mineritul şi energia din Gorj, pentru a afla cum văd ei problemele şi a propune soluţiile noastre”, a precizat Militaru. „Mulţi dintre minerii şi energeticienii din Gorj sunt din colegiile pe care le reprezentăm şi avem obligaţia de a le salva locurile de muncă. Soluţia noastră este de a păstra capacităţile de producţie performante, care sunt toate în Gorj, şi a nu mai subvenţiona pe cei din judeţele vecine”, a spus Militaru.