Sindicatele vor un miliard pe cap de disponibilizat
Sindicaliştii din minerit şi energie cer un miliard de lei vechi pentru fiecare disponibilizat ca să accepte planul de concedieri colective propus de Constantin Bălăşoiu, cel mandatat de ministrul Economiei să poarte negocierile. Conducerea Federaţiei Naţionale Mine-Energie s-a întrunit ieri şi a decis să respingă propunerile lui Bălăşoiu, de acordare a 10 salarii compensatorii sau 16 luni de şomaj tehnic cu 75% din salariu. Sindicaliştii susţin că duminică se vor întâlni cu ministrul Ariton, iar dacă nu li se vor onora solicitările, pe 10 ianuarie intră în grevă generală.
Un miliard de lei pentru fiecare persoană concediată! Asta cer sindicatele de la complexurile energetice şi SNLO. Cum planul de concedieri pe 2011-2012 este de 4.000 de angajaţi, cele patru companii ar trebui să le acorde acestora tot atâtea miliarde. Este clar că dacă ar exista aceşti bani, Bălăşoiu nu ar fi avut de ce să mai propună reducerea costurilor cu 22%.
Bălăşoiu propune 10 salarii compensatorii sau şomaj tehnic cu 75% din salarii timp de 16 luni. Sindicaliştii susţin că prin contractul colectiv de muncă au dreptul la 22 de salarii. “Dacă ei vor să facă disponibilizări fără acordul sindicatelor să facă, dar să plătească fiecare angajat cu un miliard, nu cu 300 de milioane. O să vadă că sunt mulţi care ar prefera un miliard şi să plece acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al FNME, Constantin Mitrescu.
Şi cea de-a doua variantă îi nemulţumeşte pe sindicalişti, respectiv de a intra în şomaj un an şi 4 luni cu 75% din salariu. Ar accepta totuşi această idee, dar cu condiţia să fie mărită perioada la trei, patru sau chiar cinci ani, în funcţie de cât mai are fiecare angajat până la pensionare, pentru ca astfel să îşi primească pensia integral.
Mii de angajaţi au stagiul complet de cotizare
În cadrul complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, dar şi la SNLO sunt 3000 de angajaţi care au stagiul complet de cotizare de 35 de ani, dar nu au vârsta standard de pensionare. “Unii mai au 3-4 ani până la pensie. Trebuie rezolvată această problemă, pentru ca oamenii ăştia să îşi primească pensia integral”, a declarat Constantin Mitrescu. Sindicaliştii se luptă acum să se găsească un cadru legislativ pentru a acoperi această diferenţă de vârstă până la pensionare şi astfel minerii să nu piardă nimic la pensie.
Sindicatele se întâlnesc duminică cu ministrul Ariton
Duminică va avea loc o întâlnire la Bucureşti a liderilor sindicali cu ministrul Economiei, Ion Ariton. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, minerii vor ieşii în stradă pe 10 ianuarie. Deocamdată Bălăşoiu pare dispus să accepte un număr mai mic de persoane concediate, cu condiţia reducerii altor elemente de cost, dar nu solicitările exagerate ale sindicatelor.