Metode de conservare a ardeiului gras pentru iarnă

Ardeii grași se conservă pentru la iarnă, atât pentru ciorbe și supe, cât și pentru umplut. Cel mai simplu truc este conservarea la rece dar sunt și metode de prelucrare termică a ardeiului gras.

Există un truc foarte simplu pentru a conserva corect ardeii grași, astfel încât să-i poți folosi în rețete, la iarnă. Dacă vrei să păstrezi ardeii grași pentru la iarnă, să prepari diferite preparate delicioase, inclusiv ardei umpluți, se poate apela la conservarea la rece a ardeilor grași.

Ardeii curăţaţi se pun într-un vas mai mare, în funcţie de cantitate. Peste ei se toarnă oţet cu sare (o lingură de sare la litru, eventual şi o lingură de zahăr). În principiu, la un kilogram de ardei (cântăriţi după ce au fost curăţaţi) trebuie 330 de mililitri de oţet (un litru la trei kilograme).

Se amestecă cu grijă, pentru ca oţetul să ajungă peste tot. Nu vă faceţi probleme că zeama pare cam puţină. Trebuie să lăsaţi vasul 24 de ore, acoperit cu un şervet, iar ardeii vor lăsa multă  zeamă. După 24 de ore, ardeii se scot, se aşează unul în altul şi se pun în borcane, având grijă să adăugăm şi ceva fâşii de hrean şi tulpini de ţelină.­

Se toarnă peste ei oţetul în care au stat, se înfiletează bine capacul şi se lasă la loc întunecat şi răcoros.  Nu necesită sterilizare.

Pentru prepararea termică a ardeiului gras aveți nevoie de ardei grași, de borcane mari, de 800 de grame, 1 kg sau 3 kg, frunze de țelină, felii de hrean, suc de roșii și gheață.

Se curăță ardeii de cotoare și de semințe, apoi se spală. Se pune apă într-o oală mare, cu puțină sare și, în momentul în care dă în clocot, se adaugă ardeii curățați și se lasă să fiarbă cel mult 3 minute. Fierberea ardeilor grași are rolul de a distruge bacteriile ce ar putea trăi pe suprafața legumelor. Imediat după ce au dat în clocot, se scot din oală cu o spumieră și se pun într-un castron mare cu apă rece și gheață. Aceasta din urmă are rolul de a opri brusc înmuierea ardeilor. Totodată, gheața va păstra culoarea frumoasă a legumelor și pulpa elastică, pentru a fi ușor de gătit sau umplut la iarnă.

Lasă ardeii grași în apa cu gheață timp de 5-6 minute, apoi pune-i în borcane de 800 de grame, 1 kg sau 3 kg, după preferințe. Ardeii nu trebuie îndesați prea tare în borcane! Toarnă suc de roșii peste ei, adaugă frunze proaspete de țelină, pentru un parfum deosebit, și sigilează bine capacele borcanelor.

Sterilizează borcanele cu ardei într-o oală plină cu apă. Lasă să fiarbă 30 de minute, după ce apa începe să clocotească. La final, scoate borcanele cu ardei pe tocătoare de lemn, învelește-le cu prosoape de bumbac și lasă-le să se răcească. A

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: