Când trebuie plantată ceapa de toamnă!

Plantarea cepei toamna este relativ mai puțin răspândită majoritatea preferând să o planteze primăvara. Gospodarii experimentați știu însă că plantarea cepei toamna oferă avantajul obținerii unei recolte mai timpurii comparativ cu plantarea cepei primăvara.

Chiar dacă e simplu la prima vedere, există câteva subtilități, care trebuie respectate pentru a obține o recoltă bogată și timpurie de ceapă la plantarea de toamnă. Nu toate soiurile de ceapă sunt potrivite pentru plantarea de toamnă, cu toate acestea, dacă ne limităm doar la alegerea soiului potrivit, acest lucru nu garantează rezultatul. Doar o combinație dintre tehnologia competentă, materialul săditor de calitate și respectarea termenelor de plantare a cepei permite obținerea rezultatelor dorite.

Varietatea hibrizilor de ceapă ce pot fi cultivați din toamnă este mare. În România sunt disponibili pe piață hibrizi ce se plantează și la sfârșit de august, au o recoltă foarte bogată. Trec cu bine peste iarnă, în primăvară poate fi consumată ca ceapă verde, iar în luna iunie ca bulb.

Dar, de obicei, ceapa de toamnă se seamănă mai târziu, atât cea din semințe, cât și cea din arpagic. Ceapa înființată toamna pentru obținerea bulbilor este avantajoasă din punctul de vedere că este mai puțin afectată de musca cepei, datorită faptului că sistemul radicular este deja bine format și poate face față mai ușor impactului afectării. 

Este important să ne amintim că din momentul plantării până când solul îngheață, ceapa ar trebui să aibă timp să prindă rădăcini, dar să nu înceapă să crească. Pentru aceasta sunt necesare circa 2-3 săptămâni.

În majoritatea cazurilor este recomandată drept perioadă de plantare pentru ceapa de toamnă începând cu a doua a treia decadă a lunii septembrie până pe 15 octombrie. Principalul indicator în acest sens este temperatura. 

Dacă toamna este instabilă, încercați să plantați în două perioade diferite ceapa de toamnă. Plantați o parte la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, iar a doua puțin mai târziu.

Nu are rost să plantați ceapă după apariția înghețurilor stabile pentru că aceasta va îngheța. Bulbul înrădăcinat rezistă la temperaturi de până la -8°C, iar partea aeriană nu preferă temperaturi sub 4°C.

Puteți utiliza și datele indicate de termometru pentru a determina momentul optim de plantare a cepei de toamnă, dacă temperatura scade și se menține pe parcursul mai multor zile la 5-7°C, puteți iniția plantarea.

Vizualizări: 3,116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: