Mega-proiecte discutate cu investitori chinezi la Târgu Jiu
O delegaţie a consorţiilor din China s-a întâlnit vineri la Târgu Jiu cu autorităţile din localităţile Gorjului care prezintă potenţial pentru investiţii. Vizita a fost făcută după ce în luna iunie şefii Consiliului Judeţean, ai Primăriei Târgu Jiu şi ai Complexului Energetic Oltenia au participat la Forumul Internaţional de Investiţii în Infrastructură şi Construcţii. Printre oportunităţile de afaceri prezentate chinezilor de către edilii judeţului se numără: un aerodrom la Stăneşti, extinderea domeniului schiabil de la Rânca, un centru de afaceri la Târgu Jiu cu o parcare de 200 de locuri, precum şi construirea de locuinţe la preţuri rezonabile. Cea mai mare investiţie pe care chinezii ar putea-o demara în Gorj se ridică la un miliard de euro. Această sumă reprezintă valoarea unui combinat pentru producerea de îngrăşăminte minerale cu suport humic din lignit.
Reprezentanţi ai consorţiilor din China au venit vineri la Târgu Jiu pentru a vedea cum stau lucrurile la faţa locului, după ce şefii Consiliului Judeţean, ai Primăriei Târgu Jiu şi ai Complexului Energetic Oltenia le-au prezentat mai multe oportunităţi de afaceri la Forumul Internaţional de Investiţii în Infrastructură şi Construcţii, care a avut loc în luna iunie. Viceprimarul Aurel Popescu spune că reprezentanţii consorţiilor din China au părut intersaţi de trei dintre proiectele municipalităţii. „Ne bucurăm că delegaţia chineză răspunde la propunerile duse de noi în China. Dintr-un portifoliu de proiecte, au fost selectate trei proiecte care vizează municipiul Târgu Jiu. Mă refer aici, la înfiinţarea unui Centru de afaceri, pe bulevardul Constantin Brâncuşi, vizavi de Primărie, la parterul şi subsolului lui urmând să fie amenajate parcări cu 200 de locuri. De asemenea, a prezentat interes şi realizarea unui parcări cu 300 de locuri în Piaţa Centrală, precum şi proiectul ce vizează Calea Eroilor. Sperăm ca în perioada imediat următoare, aceste proiecte să se materializeze”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.
Extinderea domeniului schiabil de la Rânca, în discuţie
La întâlnirea cu delegaţia chineză, pe lângă reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Târgu Jiu, au fost prezenţi şi primarii de la Baia de Fier şi Novaci, ambii interesaţi de acelaşi lucru şi anume de aducerea investitorilor la Rânca pentru extinderea domeniului schiabil. În centrul Staţiunii Rânca se doreşte construirea unui Centru Multifuncţional Transalpina care să acopere cerinţele turiştilor după practicarea activităţilor montane şi anume: centre de relaxare şi spa, cinematografe, shopping, săli de conferinţe şi spaţii expoziţionale. Investiţia propusă chinezilor se ridică la 195.000.000 de Euro.
„De foarte mult timp aşteptăm investitori la Rânca. Dacă problemele cu apa şi canalizarea îşi găsesc rezolvare, problema domeniului schiabil este puţin depăşită. Zona dispune de un domeniu schiabil imens, nevalorificat la capacitatea reală. Există posibilitatea dezvoltării acestui domeniu către zona alpină înaltă la peste 2000 m altitudine ori extinderea domeniului schiabil Muşetoiu”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.
La rândul său, primarul de la Baia de Fier spune că va încerca să-i convingă pe investitori cu preţuri atractive la concesionarea terenului. „Vizita delegaţiei chineze la noi în zona Rânca este de bun augur, pentru că avem nevoie de extinderea domeniului schiabil. Ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar mai amenaja câteva pârtii. Îi vom duce pe reprezentanţii consorţiilor din China la faţa locului şi le oferim posibilitatea de a concesiona terenul la preţuri modice”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.
Investiţie de un miliard de euro
Cea mai mare investiţie pe care chinezii ar putea să o demareze în Gorj se ridică la 1.000.000.000 de Euro. Este vorba despre înfiinţarea unui Combinat pentru producerea de îngrăşăminte minerale cu suport humic din lignit. Acesta ar putea fi realizat la Turceni şi ar asigura necasarul de îngrăşăminte naturale cu suport humic pentru agricultura românească şi pentru export. Obiectivul principal al acestui proiect pare să fie obţinerea de îngrăşăminte naturale cu suport humic pentru fertilizarea a 1.000.000 de hectare/an.
O altă investiţie care ar putea fi demarată de chinezi ar fi realizarea aerodromului de la Stăneşti, a cărui valoare se ridică la 6.000.000 de Euro. În cadrul întâlnirii, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a trecut în revistă şi alte oportunităţi de afaceri, în afara proiectelor prezentate. „Potenţialul turistic al Gorjului este în curs de dezvoltare. Avem şi o staţiunea balneară la Săcelu. Vârful de lance al turismului gorjean îl reprezintă operele sculptorului Constantin Brâncuşi. Din totalul turiştilor care tranzitează judeţul, 75% trec prin Târgu Jiu pentru a vedea Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, a precizat Ion Călinoiu.
SPRIJIN
Întâlnirea dintre autorităţile române şi cele chineze de la Târgu Jiu a fost facilitată de Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARAC) din România. Acesta a precizat că, începând cu acest an, mai multe firme din China sunt interesate să finanţeze proiecte importante pentru ţara noastră. „În ultimii trei ani am cules proiecte de la autorităţile locale din Oltenia pentru care nu s-a găsit finanţare. Începând cu acest an, mai multe firme din China s-au arătat interesate de infrastructura ţării”, a declarat Laurenţiu Plosceanu.