Trei primării au conturile blocate pe sumele defalcate din TVA
Primăriile Baia de Fier, Crasna şi Peştişani au conturile blocate. Trezoreria Gorj a decis blocarea sumelor defalcate din TVA ca urmare a neachitărilor datoriilor învechite pe care primăriile le înregistrează la diverşi furnizorii. Suma arieratelor acestora la finele lunii septembrie se ridică la circa 200.000 lei. Până vor achita aceste sume, primăriile vor putea face plăţi curente doar din bugetul propriu.
Arieratele pe care l e înregistrează primăriile din Gorj se ridică la peste 1,5 milioane lei. Trezoreria Gorj a blocat conturile la trei administraţiile locale în urmă cu câteva zile. Cel mai mare arierat îl înregistrează primăria Crasna. „Sunt trei unităţi administrativ teritoriale la care s-au sistat cotele şi sumele defalcate, adică pe echilibrare. Ei pot să-şi desfăşoare activitatea cu sumele din venituri proprii. Este vorba de Baia de Fier pentru o datorie de 37.000 lei, Crasna- cu o datorie de 86.000 şi la Peştişani-75.000. Pentru a-şi debloca conturile în ceea ce priveşte sumele defalcate, primăriile trebuie să-şi achite arieratele”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorierul şef al Trezoreriei Gorj.
Arierate la fosta firmă de salubritate
Autorităţile locale din Baia de Fier spun că vor încerca să soluţioneze această problemă într-un timp cât mai scurt. Acest lucru este lesne de înţeles, în contextul în care în perioada cât nu mai primesc sume defalcate pentru echilibrare, cheltuielile pe care le pot efectua sunt numai cele pentru funcţionarea unităţii. „Am avut o factură la firma care ridica gunoiul înainte, pe care nu am achitat-o. Urmează să fie achitată ca să primim cotele din TVA. Mai avem de plătit pentru două luni şi jumătate, între timp am contractat altă societate care să ridice gunoiul în comună”, a spus Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.
Şi-au achitat arieratele
Pe de altă parte, autorităţile locale din Peştişani spun că au şi reuşit să achite vechile datorii din cauza cărora s-a decis blocarea cotelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. „Aveam un arierat către firma care s-a ocupat de modernizarea unui drum din localitate. Au întârziat cu lucrările şi recepţia s-a făcut târziu, de aceea nici nu am plătit. Ne-am achitat de acest arierat, deci nu mai sunt probleme”, a spus Ilie Fuiorea, viceprimarul din Peştişani.