Medicii atenţionează: Patru gorjeni depistați zilnic cu diabet!
Situație îngrijorătoare la nivelul județului Gorj. Numărul bolnavilor de diabet este într-o continuă creștere, avertizează diabetologul Lucreția Pârcălăboiu. Medicii spun că numai în primele trei luni ale acestui an au fost diagnosticați cu diabet aproape 300 de gorjeni printre care și trei copii. Sedentarismul, dietele, dar și alimentația nesănătoasă sunt doar câteva din cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni.
Potrivit medicilor, primele simptome ale diabetului sunt în primul rând o valoare foarte mare a glicemiei, dar și amețelile sau durerile de cap pot fi semne că suferi de diabet. Numărul bolnavilor la nivelul județului Gorj a atins deja cote alarmante. ”Numărul de pacienți a crescut de la 2,2 la 4,2% la sfârșitul anului 2015. Un număr total de pacienți la 31 martie 2016 este de 13.133 față de 7.178 cât aveam în anul 2010. Cazuri noi depistate în numai trei luni, ianuarie, februarie, martie, sunt 298, un număr destul de mare dacă raportăm la anul 2013 unde pe tot anul am avut 738 de cazuri noi, aș putea să spun că este ziua și cel puțin patru diabetici noi care se prezintă”, a spus Lucreția Pârcălăboiu, medic diabetolog.
Alarmant este faptul că de la an la an numărul copiilor diagnosticați cu diabet este în creștere. ”Un număr destul de mare și la copii, trei cazuri în ultimele trei luni ceea ce este mult, pentru că am avut ani în care pe un am luat în evidență unul sau doi copii. Obezitatea, sedentarismul, stresul, dietele, femeile care nasc copii peste patru kilograme, ereditatea, toate pot fi cauzele diabetului și nu trebuie ignorate”, a spus medicul Pârcălăboiu.
Mulți dintre pacienți se arată reticenți la tratamentul cu insulină însă ajung după câteva luni să-și administreze singuri dozele necesare. ”Numărul pacienților care fac tratament cu insulină este tot mai mare, nu real pentru că sunt foarte mulți pacienți care refuză tratamentul cu insulină. Dacă în 2010 aveam 250 per total la nivelul județului Gorj, la 31 martie 2016 avem 2.761 de pacienți care fac insulină”, a adăugat medicul.
Unii dintre bolnavi au ajuns în comă diabetică la spitalul județean după ce au consumat ani la rând mâncăruri nesănătoase. ”Am diabet cu complicații, nu am depistat la timp, nu am știut că am. Aveam amețeli, mergeam și cam dădeam cu capul înainte, eu credeam că de la inimă, dar am fost diagnosticată cu diabet acum șase ani. Nu este o boală ușoară, trebuie să fi tot timpul atent la ce mănânci”, a spus una din pacientele diagnosticate cu diabet. Medicii spun că toate medicamentele și dispozitivele medicale necesare bolnavilor de diabet se distribuie gratuit pacienților.