Când va avea loc ”Urcatul oilor la munte”

Novăcenii organizează, pe data de 19 mai 2024, o nouă ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”, manifestare folclorică, semnificativă pentu comunitățile de păstori sau cu origini păstorești situate în sudul și nordul Meridionalilor.

Sărbătoare se numără printre cele mai interesante obiective culturale vizate de Ruta Cultural Turistică ”Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina, în Munții Parâng”, rută recent certificată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. 


”Cu această ocazie novăcenii omagiază ocupația de veacuri a strămoșilor, creșterea animalelor, deoarece în zona unde trăiesc, strămoșii lor, localnici sau veniți de peste munți, și-au câștigat existența de-a lungul sutelor de ani, crescând animale, cu precădere oi. Toți au practicat transhumanța dar în forme diferite. Cei cu oi mai puține, și proprietari de pământuri, mergeau vara cu turma la munte și reveneau toamna în sat, la iernat. Ciobanii veniți de peste munți, fără terenuri personale și-au purtat turmele în cele patru zări: Basarabia, Banat, Bărăgan, sudul Olteniei, Câmpia de Vest etc. și implicit înapoi spre munte, devenind vestiți pentru seriozitatea lor de buni păstori, meșteri în preparatul laptelui și al produselor din carne de oaie. Pentru ei transhumanta a devenit un obicei cu implicații economice, culturale, sociale, demografice si ecologice, ce a determinat exploatarea de noi spatii de pășunat, schimbul de elemente culturale între indivizi si comunități, stabilirea unor relații cu alte localități, contribuind astfel la menținerea unității comunităților păstoresti.
 Transhumanța, obicei păstoresc, recent intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, UNESCO, stă la baza organizării evenimentului cultural novăcean dedicat ”urcării oilor la munte”, care datează din anul 1968.
 În ciuda declinului pe care păstoritul transhumant l-a suferit în ultimele decenii, această ocupație cu caracter istoric a poporului roman, continuă să reprezinte mijlocul principal de existență al unui număr important de locuitori ai orașului Novaci, care conservă trăsăturile unei economii pastorale alcatuită pe parcursul secolelor, concretizată în practici și cunoștinte ce privesc animalele, pașunatul la altitudine, mesteșugurile, produsele stânei, comunitatea pastorală, ritualurile ei si sărbătorile locale cu specific ciobănesc, precum Festivalul Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”.
 Anul acesta, acest festival aduce la Novaci 22 de ansambluri folclorice reprezentante ale unor comunități păstoresti din aproate toate zonele României, cu tradiție în păstorit: Mărginimea Sibiului, Maramureș, Moldova, Ținuturile Pădurenilor, Țara Făgărașului, Banat, Teleorman, Muntenia și Oltenia.  Vor fi prezente la festival formații ale comunităților de croați, sârbi, bulgari și macedoneni din România.
 Obiceiul ”Urcatul oilor la munte” 2024, va bucura sufletul publicului iubitor de folclor, care va putea asista la tradiționala paradă a portului, cântecului și dansului popular începând cu ora 10.00, duminică, 19 mai 2024 și pe scena din Dumbrava Hirișești, în după amiaza aceleiași zile.  Pentru iubitorii de muzică pupulară, primăria și Consiliul Local Novaci prin Casa de Cultură Novaci, organizează pe scena din Dumbrava Hirișești, sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 18.00, un ”popas folcloric”, destinat atât unor tinere talente, cât și unor soliști și instrumențisti consacrați”, potrivit informațiilor oferite de prof. Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vizualizări: 1,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: