Meci pe viaţă şi pe moarte între jandarmi şi huligani la finala Cupei României
Timp de câteva ore, pe parcursul zilei de sâmbătă, municipiul a fost sub un asediu nedeclarat, fanii Timişoarei invadând oraşul încă de la prânz. Asta avea să previgureze ceea ce a urmat seara, pe stadion, unde huliganii şi-au făcut de cap aşa cum România nu a văzut prin oraşele din provincie. Meciul dintre forţele de ordine şi bănăţenii veniţi cu poftă de scandal a fost tensionat încă de la primele întâlniri de prin oraş pentru că pe străzile din Târgu Jiu sau prin Parcul Central al au fost mai multe altercaţii între fanii celor două galerii, jandarmii având de alergat în multe locuri pentru a ţine lucrurile sub control. Pe parcursul zilei de sâmbătă oraşul părea a fi unul sub asediu, oprirea circulaţiei în zona centrală ajutând la producerea unor eventuale accidente, spre disperarea şoferilor care nu fuseseră anunţaţi din timp despre astfel de restricţii.
Fanii Timişoarei au avut libertatea de a se plimba pe oriunde au dorit prin oraş şi chiar dacă primarul Florin Cârciumaru a emis o dispoziţie prin care era interzisă comercializarea băuturilor alcoolice în mai multe localuri din municipiu, asta nu i-a împiedicat pe huligani să tragă la măsea pe unde au apucat. Dozele de bere erau cărate în braţe cu baxul sau vârâte prin buzunarele strâmte ale blugilor. Cheful de scandal putea să apară astfel de la orice şi oricând, motiv pentru care jandarmii s-au mobilizat în mod exemplar în special în zona Parcului Central. Lângă operele lui Brâncuşi au fost sâmbătă probabil turişti veniţi cât pentru tot restul anului, numai că, de data aceasta, printr turişti se aflau şi indivizi cu chef de scandal. Aşa s-a ajuns la un moment dat ca la Poarta Sărutului să fie şi câte 5-6 jandarmi îmbrăcaţi normal, trimişi cu misiunea de a supraveghea zona şi a preveni eventuale incidente. Pe partea cealaltă a parcului, pe Dig, în zona Mesei Tăcerii, jandarmii şi-au luat rolurile şi mai în serios şi, dotaţi cu căşti de protecţie, cagule, mănuşi sau tuburi cu gaze lacrimogene, aceştia au îndepărtat pe oricine se apropia de operele brâncuşiene. Astfel s-a reuşit ca turiştii veniţi în parc să nu ia contact şi eventual vreuna în falcă de la fanii furioşi ai lui Poli, iar suporterii lui CFR au putut fi transportaţi în siguranţă spre stadion.
Incidente în afara stadionului
Jocul de-a hoţii şi vardiştii nu a fost lipsit de incidente, fanii bănăţeni provocând sau ignorând forţele de ordine prezente pe străzile din oraş în număr mare. La restaurantul din Parcul Central huliganii au scandat cuvinte extrem de obscene la adresa adversarilor de la Dinamo, în ciuda faptului că în nici 5 metri erau zeci de copii veniţi la joacă. Nimeni nu a mers la ei pentru a le da sonorul mai încet, mămicile şi chiar taţii prezenţi în parc în acele momente fiind extrem de supăraţi pentru faptul că indivizilor li se permitea să îşi facă de cap lângă o masă plină cu sticle goale de bere.
Jandarmii erau mobilizaţi însă pe Digul Jiului sau pe alte alei din Parc pentru că au existat incidente serioase între timişoreni şi fanii CFR. Incidente au fost semnalate şi în centrul oraşului, unde jandarmii l-au ridicat pe un individ şi l-au dus la dubă pentru a-l identifica după ce acesta se luase la înjurături cu un alt coleg de galerie, ceva mai treat decât el, probabil. Imediat acolo s-au strâns zeci de suporteri, gaşca dorind "eliberarea" camaradului de suferinţă, deşi individul nu fusese reţinut. Au urmat apoi câteva minute de "felicitări" obscene la adresa lui Dinamo, echipa Ministerului de Interne fiind înjurată ca la uşa cortului fie şi pentru că în preajmă se aflau mulţi poliţişti şi jandarmi care nu au făcut mai nimic pentru a opri "uralele" ce le erau adresate indirect. Indignare din partea gorjenilor care treceau pe acolo, mai ales cu copii mici în braţe? Evident că da, dar degaba!
Incidente grave pe Municipal
Toate şicanările de peste zi au generat însă o stare enormă de tensiune în tribuna lui Poli, care şi-a văzut echipa condusă din primele minute de joc. Cei 4.000 de suporteri veniţi din Banat, mult mai mult decât aşteptau organizatorii, respectiv Federaţia Română de Fotbal, şi-au vărsat nervii cum au putut şi pe cine au putut, primii de pe linia de "front", fiind poliţiştii comunitari. Golurile care i-au enervat pe fanii veniţi din Banat au fost marcate de Ciprian Deac, în minutul 6, Sixto Peralta, în minutul 28 din penalti, şi Juan Emmanuel Culio, în minutul 54. Partida a fost întreruptă de două ori de arbitrul Cristian Balaj din cauza comportamentului suporterilor echipei FC Timişoara. Prima oară, în minutul 37, Cristian Balaj a întrerupt meciul pentru aproximativ două minute, din cauza unor fumigene aruncate de suporterii echipei timişorene pe suprafaţa de joc.Suporterii timişoreni au rupt gardul care desparte suprafaţa de joc de tribune, însă nu au pătruns în teren, ei fiind opriţi cu dificultate de un cordon de poliţişti comunitari.
Fanii au scadat: "Ruşine, ruşine să vă fie" şi le-au cerut jucătorilor echipei FC Timişoara să părăsească terenul. Incidentele au plecat de la o fază petrecută în careul echipei CFR Cluj, la care Mureşan l-a jenat pe atacantul Gigel Bucur, oficialii şi jucătorii timişoreni solicitând atunci acordarea unei lovituri de pedeapsă. Cu patru minute de final, mai mulţi fani au intrat pe gazon pe un atac al formaţiei FC Timişoara, care a reuşit chiar să înscrie, însă golul nu a fost validat după ce în interiorul careului de 16 metri ajunseseră deja doi dintre fani. Unul din fani a reuşit chiar să ia mingea cu care se juca. Forţele de ordine au intervenit în momentul în care suporterii din peluză încercau să intre pe teren. Fanii au ripostat şi au început să-i lovească pe jandarmi cu cozile de la steaguri şi au aruncat în aceştia cu zeci de scaune rupte. După aproximativ cinci minute, suporterii recalcitranţi au fost izolaţi în peluză, iar forţele de ordine au evacuat zona.
Boc a asistat la bătălie
Meciul s-a reluat după aproximativ 7 minute şi s-a încheiat favorabil pentru clujenii urmăriţi din tribuna oficială inclusiv de premierul Emil Boc. Ofiţerii SPP care asigurau paza demnitarului au avut de furcă în a-i asigura premierului securitatea în astfel de condiţii, Boc părăsind incinta stadionului în grabă după ce ofiţerii s-au asigurat că jandarmii şi poliţiştii comunitari au controlul asupra huliganilor. O parte dintre suporterii violenţi au fost duşi la Poliţia Municipală cu dubele jandarmeriei, dar cei mai mulţi au ajuns la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, aflat în vecinătatea stadionului. Bilanţul făcut public ieri dimineaţă de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi "Tudor Vladimirescu" Gorj arată că 233 de suporteri au fost amendaţi de jandarmi în urma incidentelor produse la Târgu Jiu la meciul de fotbal dintre CFR Cluj şi Poli Timişoara. Suporterii, cea mai mare parte, proveneau din galeria echipei Poli Timişoara, doar câţiva fiind din galeria CFR Cluj. Cu toţii au fost amprentaţi şi introduşi în baza de date a Poliţiei şi Jandarmeriei.
Amenzi de zeci de mii de lei
Amenzile aplicate suporterilor violenţi sunt în cuantum de aproape 70.000 de lei. Un număr de 62 de suporteri au primit şi interdicţia complementară de a mai intra pe un stadio de fotbal pe perioade cuprinse între şase luni şi 2 ani. Jandarmii i-au sancţionat şi pe cei doi suporteri ai Poli Timişoara care au intrat pe terenul de joc în timpul partidei de fotbal. "Cei doi suporteri care au pătruns în suprafaţa de joc, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă in valoare de 1000 lei, fiecare precum si cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile si jocurile sportive pe o perioada de 2 ani, fiecare. Suporterul care a pătruns în teren a fost sancţionat contravenţional cu amendă in valoare de 750 lei si cu sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive pe o perioadă de 6 luni", se arată într-un comunicat de presă al IJJ Gorj.
De asemenea, jandarmii au mai amendat şi suporteri ai CFR Cluj care, de asemenea, au sărit gardul de protecţie în timpul partidei de fotbal. "Patru suporteri clujeni au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare totală de 1125 lei, pentru faptul că la finalul meciului, au escaladat gardul de delimitare, fiindu-le aplicată la fiecare şi sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive pe o perioadă de 6 luni", mai menţionează Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj.
Tudor crede că huliganii erau "animale"
Şeful Poliţiei Comunitare Târgu Jiu, Ion Tudor, fost ofiţer de informaţii, deci unul care a văzut multe la viaţa lui, a rămas surprins de agresivitatea de care au dat dovadă fanii bănăţeni. Acesta spune că agenţii din subordinea sa au executat misiunea exact aşa cum a trebuit, deşi unii suporteri gorjeni, neobişnuiţi cu astfel de scene, s-au întrebat de ce comunitarii nu au intervenit mai din timp, alături cu jandarmii pentru a preveni astfel de violenţe.
"Nu se pune problema unei reacţii târzii. Din contră, a trebuit să aşteptăm pentru că nu toţi suporterii erau violenţi, iar o intervenţie a noastră i-ar fi afectat şi pe cei de bună credinţă. Nu ne-am dorit să fim acuzaţi de lucruri brutale, chiar dacă în unul dintre poliţiştii noştri s-a aruncat cu toba galeriei, tobă care are numai vreo 20 kg. Agentul a fost culcat la pământ, şi-a făcut analize medicale şi, în principiu, este în regulă. Ce oameni sunt însă aceia care fac astfel de fapte, care atuncă în noi cu beţele de la steaguri, care numai beţe nu mai sunt că acum sunt adevărate corpuri contondente? Vă spun eu, sunt animale, pentru că altfel nu le pot numi. Noi ar fi trebuit să ne comportăm cu ei ca şi cu nişte animale, să punem şi noi mâna pe pari şi să rezolvăm astfel lucrurile, dar, vedeţi, avem nişte reguli de respectat şi nişte ordine. S-a aruncat înspre noi cu peste 100 de scaune din tribună, a fost rupt gardul de protecţie, cine putea face aşa ceva? Un om normal şi cu bun simţ? Nu cred!", afirmă Tudor.
Explicaţii din galerie
Site-urile de profil din Timişoara erau ieri pline de comentarii ale fanilor veniţi sâmbătă la Târgu Jiu, unul dintre ei povestind că toată nenorocirea a plecat de la faptul că suporterii luaseră o minge cu care se jucau pentru a-şi mai descărca umilinţa generată de scorul de pe tabelă. Un copil de mingi a venit de vreo 2-3 ori pentru a recupera mingea, după care a urmat ce a urmat. " Personal m-am simţit ca la acel 1-8. Ultraşii se jucau cu mingea, meciul nu mai era în teren, era în peluză. Am început să cântam toţi foarte tare (inclusiv o parte din tribună, unde stăteam şi eu), cântam pentru noi, pentru Poli, Poli suntem noi!! Au mai dat mingea peste gard, jandarmii le-au dat-o înapoi de câteva ori. Era un sentiment de solidaritate şi mândrie între suporteri. Faza cu mingea un fel de joacă menită să scadă cumva tensiunea, să ne ia gândul de la umilinţa ce devenise de nesuportat, everybody was having fun. Se cânta foarte tare şi foarte frumos, we were all proud. Asta până au dat o dată mingea mai tare, dincolo de cordonul jandarmilor şi a venit un copil de mingi şi a luat-o. Atunci toată peluza a izbucnit foarte puternic într-un cor de fluierături şi strigăte, în acompaniamentul tribunei. Noi strigam daţi-le mingea înapoi, toată lumea striga să le dea mingea înapoi. Copilul ăla de mingi s-a întors de vreo 2 ori, nu a înţeles care e faza, jandarmii nu au reacţionat în nici un fel şi atunci toată tensiunea acumulată pe parcursul meciului a explodat. Au venit scutierii şi au făcut un cordon gros în faţa peluzei, dădeau cu lacrimogene. Între timp suporterii s-au retras spre partea de sus a peluzei şi unuia i s-a făcut rău. Doi suporteri au venit spre jandarmi încercând să-i determine să vină să-l ajute pe ăla, lăsat singur pe un scaun între galerie şi jandarmi, însă organele le-au răspuns celor doi cu gaze, aruncate în faţă din câţiva metri. Până la urmă s-au strâns vreo 4 suporteri şi l-au scos pe ăla de acolo. Apoi a urmat atacul scutierilor, cu consecinţele cunoscute. Eu unul sunt mândru de atitudinea galeriei, să plecăm capul din nou ar fi fost prea mult. Consider totuşi că acest gen de acţiune nu trebuie să devină un obicei. În condiţiile date însă, cred că nu se putea încheia altfel. Felicitări băieţilor din galerie că au avut curajul să facă ceea ce trebuia!".